Ακόμα και να παραβλέψει κανείς την τιμή η οποία σύμφωνα με την φημολογία φτάνει τα 11,5 εκ. ευρώ, δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο διθέσιο αυτοκίνητο που έχει δει ποτέ το φως του ήλιου αλλά σίγουρα για ένα από τους νικητές των εντυπώσεων στο φετινό Concorso d’ Eleganza στη Villa d’ Este.

Ο λόγος για την Rolls-Royce Sweptail μια κατά παραγγελία τροποποιημένη εκδοχή της Phantom η οποία κατασκευαζόταν επί τέσσερα χρόνια σε συνεργασία με τον μυστηριώδη ιδιοκτήτη της, έναν «connoisseur των Rolls-Royce» όπως τον χαρακτηρίζουν οι Βρετανοί.
Οι εκκεντρικές αναλογίες της αντλούν τις επιρροές τους από τα υπερμεγέθη όσο και εντυπωσιακά τετράτροχα της δεκαετίας του ’30, ενώ η χαρακτηριστικό, σε σχήμα σταγόνας, γυάλινη επιφάνεια που καλύπτει το σύνολο της οροφής αποτελεί ευθεία αναφορά στην vintage Rolls-Royce Boat Tail.

Εκτός από το διθέσια διάταξη του υπέρ το δέον, ευήλιου εσωτερικού της και το εκκεντρικό σχήμα, η Sweptail όπως κάθε Rolls-Royce που σέβεται τον εαυτό της προσφέρει στους ιδιοκτήτες της και ένα σετ ασορτί χειροποίητων αποσκευών που φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους «κρυμμένους» στα πλευρικά τμήματα του αυτοκινήτου και οι οποίοι αναδύονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Στο εσωτερικό, εκτός από την συνηθισμένη διάσταση πολυτέλειας που στην προκειμένη περίπτωση απογειώνεται, η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί και ένα μηχανισμό-mini bar ο οποίος με το πάτημα ενός κουμπιού φέρνει στην επιφάνεια ένα παγωμένο μπουκάλι σαμπάνιας και δύο ποτήρια.
Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να επισημανθεί είναι η απλότητα του ταμπλό της one-off Rolls-Royce, όπου φιλοξενούνται μόνο τα απολύτως απαραίτητα προς όφελος του μινιμαλιστικού ύψους –αν μπορεί κανείς να πει κάτι τέτοιο για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.


Όπως και να έχει με τις προδιαγραφές της, το σίγουρο είναι ότι στο μέλλον αναμένεται να δούμε και άλλες εξίσου εκκεντρικές βρετανίδες καθώς ο επικεφαλής σχεδιασμού της φίρμας Giles Taylor εμφανίστηκε ιδιαίτερα θερμός με την ιδέα δημιουργίας αντίστοιχων one-off projects, αν και όπως είπε «είναι απίθανο άλλος πελάτης να εμπλακεί στη διαδικασία εξέλιξης όσο ο ιδιοκτήτης της Sweptail».