Η γερμανική φίρμα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εφοδιάσει όλα της τα αυτοκίνητα με ασύρματο δίκτυο ξεκινώντας από το 2019, προσφέροντας ένα επιπλέον «εργαλείο επικοινωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με τις συνθήκες κυκλοφορίας μεταξύ αυτοκινήτων διαφορετικών κατασκευαστών».

Πέρα από τη διατύπωση των Γερμανών και επί της ουσίας, τα αυτοκίνητα με το συγκεκριμένο σύστημα τύπου pWLAN το οποίο θα εξελιχθεί και θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τετράτροχων, θα εξασφαλίζουν την επικοινωνία μεταξύ αυτοκινήτων σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε ένα αυτοκίνητο να «βλέπει» πέρα από τον φυσικό οπτικό ορίζοντα του οδηγού.

Σύμφωνα με τις πρώτες συστάσεις η εμβέλεια του συστήματος θα διαμορφωθεί σε περίπου 500 μέτρα και θα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να προειδοποιεί τον οδηγό του για ενδεχόμενους κινδύνους αλλά και για τις συνθήκες κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την συνδρομή και των υπόλοιπων αισθητήρων του αυτοκινήτου, τα τετράτροχα που θα επωφελούνται από τη συγκεκριμένη τεχνολογία εκτός από τη δεδομένη δυνατότητά τους να εντοπίζουν π.χ. ένα ακινητοποιημένο αυτοκίνητο ή ένα μποτιλιάρισμα μετά την επόμενη στροφή θα μπορούν να ανιχνεύσουν φαινόμενα όπως ο μαύρος πάγος στο οδόστρωμα αλλά και σε περίπτωση ατυχήματος να ειδοποιούν αυτομάτως τις αρμόδιες αρχές.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια στο οδικό δίκτυο και ο πιο αποδοτικός τρόπος αν το πράξουμε είναι να εκμεταλλευτούμε μια ήδη υφιστάμενη τεχνολογία επιταχύνοντας την προσαρμογή της στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό ωστόσο, είναι ότι η τεχνολογία, πρέπει να αποκτήσει μια καθολικότητα και να χρησιμοποιηθεί από όσους περισσότερους κατασκευαστές και συνεργάτες είναι εφικτό», δήλωσε ο Johannes Neft στέλεχος του τμήματος εξέλιξης της VW.