Με αφετηρία τον εντυπωσιακό σχεδιασμό των επιφανειών του αλλά και τις επιβλητικές διαστάσεις του, το Arteon διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της κορυφαίας πρότασης στη σημερινή γκάμα της Volkswagen.

Το μεγαλοπρεπές fastback φτάνει σε μήκος τα 4,86 μέτρα και παρά το γεγονός ότι η σιλουέτα του παραπέμπει σε ένα καθαρόαιμο coupe, διαθέτει την πρακτικότητα ενός κλασικού hatchback.Και αυτό γιατί πέρα από την παρουσία των τεσσάρων θυρών που εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση στον πενταθέσιο θάλαμο επιβατών, το Arteon διαθέτει και πέμπτη «πόρτα» το άνοιγμα της οποίας καθιστά πλήρως αξιοποιήσιμα και τα 563 λίτρα του χώρου αποσκευών.

Στο εσωτερικό οι παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ώστε να ενισχυθεί ο premium χαρακτήρας του μοντέλου γίνονται από την πρώτη στιγμή αντιληπτές.

Ο εξοπλισμός των δύο εκδόσεων (Elegance και R-Line) είναι κάτι παραπάνω από πλήρης, δικαιολογώντας ως ένα βαθμό και τη διαφορετική τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η συγκεκριμένη πρόταση της VW.

Ανεξαρτήτως έκδοσης, λοιπόν, το Arteon εφοδιάζεται με ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών, προβολείς LED, ενεργό Cruise Control, κλιματισμό τριών ζωνών, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, σύστημα δορυφορικής πλοήγησης καθώς και πλήθος προηγμένων εφαρμογών ενεργητικής ασφάλειας.

Περνώντας στα μηχανικά μέρη, οι κινητήρες βενζίνης και diesel φαντάζουν γνώριμοι από την παρουσία σε ήδη γνωστές προτάσεις της γερμανικής φίρμας.Στην βάση της γκάμας του VW Arteon τοποθετείται ο TSI κινητήρας βενζίνης των 1,5 λίτρων με το προσωνύμιο EVO και την ισχύ των 150 ίππων.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας διαθέτει σύστημα αδρανοποίησης κυλίνδρων και συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων ή με το ημι-αυτόματο επτά σχέσεων.

Η συνέχεια ανήκει στον δίλιτρο TSI κινητήρα των 190 ίππων ο οποίος προσφέρει μόνο την επιλογή του επτατάχυτου DSG. Ο ίδιος συνδυασμός φτάνει ως τους 280 ίππους, διαμορφώνοντας σε συνδυασμό με το σύστημα τετρακίνησης 4MOTION την κορυφαία πρόταση του αυτοκινήτου.

Αντιστοίχως, η πετρελαιοκίνητη γκάμα του VW Arteon διαμορφώνεται από διαφορετικές εκδόσεις ισχύος του δίλιτρου TDI κινητήρα.

Και σε αυτήν την περίπτωση βάση αποτελούν οι 150 ίπποι, η αμέσως ισχυρότερη έκδοση παράγει 190 ίππους, ενώ η έκδοση biturbo του διλιτρου TDI φτάνει τους 240 ίππους διαμορφώνοντας αποκλειστικά τετρακίνητες εκδόσεις.

Στην έκδοση βενζίνης των 1,5 λίτρων η τιμή του VW Arteon ξεκινά από τα 39.900 ευρώ, φτάνοντας τα 54.800 ευρώ στην ισχυρότερη έκδοση βενζίνης των 280 ίππων.

Τα 42.150 ευρώ συνιστούν το σημείο εκκίνησης για τις εκδόσεις πετρελαίου, οι οποίες αγγίζουν τα 55.850 ευρώ στην περίπτωση του διπλά υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα των 240 ίππων.