Σοφά τοποθετημένη στην κατηγορία των οικογενειακών αυτοκινήτων από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της, η Octavia αξιοποίησε στοιχεία όπως ο τεράστιος χώρος αποσκευών και το ικανό να φιλοξενήσει πέντε επιβάτες εσωτερικό της για να δημιουργήσει έναν μύθο που παραμένει άτρωτος ακόμη και σήμερα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την τιμή εκκίνησης των αισθητικά ανανεωμένων εκδόσεων, από 16.900 ευρώ.

Η διαχρονικά καλή σχέση αξίας/τιμής διανθίστηκε στην πορεία με πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά τα οποία αύξησαν το κύρος του μοντέλου που διατίθεται σήμερα με πεντάθυρο και Combi, κινητήρες τριών ειδών καυσίμου, έξι διαφορετικές εκδόσεις ισχύος, δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις, πέντε νέα συστήματα υποστήριξης οδηγού, τρία διαφορετικά προγράμματα ανάρτησης με σύστημα δυναμικού ελέγχου πλαισίου και πρόσθετα Simply Clever πρακτικά χαρακτηριστικά.

Νέες ιδέες

Η οπτική ανανέωση του αυτοκινήτου εστιάζεται κυρίως στην ανάδειξη των δυναμικών χαρακτηριστικών του κατά μερικά χιλιοστά μεγαλύτερου αμαξώματος με τη ανασχεδιασμένη μάσκα, τους φαρδύτερους αεραγωγούς στο νέο προφυλακτήρα και τους προαιρετικά διαθέσιμους προσαρμοζόμενους προβολείς εμπρός με τεχνολογία full-LED.

Στον θάλαμο επιβατών η έμφαση δόθηκε στην αναβαθμισμένη ποιότητα των υλικών και την βελτίωση της εργονομίας, με οθόνη πολλαπλών λειτουργιών, ενώ υπάρχουν πια δέκα διαφορετικές αποχρώσεις εσωτερικού φωτισμού.

Ισορροπία δυνάμεων

Η γκάμα των κινητήρων της ανανεωμένης Octavia περιλαμβάνει δύο βενζινοκινητήρες TSI 1,0 και 1,4 λίτρων, απόδοσης 116 και 150 ίππων αντίστοιχα. Ο μικρότερος κινητήρας diesel έχει χωρητικότητα 1,6 λίτρα με ισχύ 116 ίππους ενώ οι δίλιτρες TDI εκδόσεις αποδίδουν 150 και 184 ίππους.

Η τελευταία μάλιστα συνδυάζεται με σύστημα τετρακίνησης ενώ πέρα από τα μηχανικά κιβώτια ταχυτήτων διατίθενται και κιβώτια διπλού συμπλέκτη έξι και επτά ταχυτήτων για σχεδόν όλους τους κινητήρες.

Το πιο ιδιαίτερο μοτέρ το οποίο καθιστά την Octavia ένα από τα ελάχιστα αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς που μπορούν να κινηθούν και με φυσικό αέριο, είναι διπλού καυσίμου (βενζίνης/CNG) στη έκδοση 1.4 TSI G-TEC με απόδοση 110 ίππους, σε συνδυασμό είτε με μηχανικό κιβώτιο έξι ταχυτήτων είτε με αυτόματο DSG, και στις δύο εκδόσεις αμαξώματος Limo και Combi.

Το τεχνολογικό υπόβαθρο του οικογενειακού Skoda συμπληρώνουν το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό XDS+ -το οποίο σε συνθήκες απώλειας πρόσφυσης επιβραδύνει ελαφρώς στις στροφές τον εσωτερικό τροχό μεταφέροντας περισσότερη ισχύ στον εξωτερικό- αλλά και το, προαιρετικό, προσαρμοζόμενο σύστημα Δυναμικού Ελέγχου Πλαισίου που δίνει την δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει ένα από τα τρία προγράμματα λειτουργίας των αμορτισέρ Comfort, Normal και Sport.

Περισσότερες επιλογές -Normal, Eco, Sport και Individual- που παραμετροποιούν την λειτουργία του κιβωτίου DSG και του συστήματος διεύθυνσης παρέχει το Driving Mode Select, με τις ρυθμίσεις να μπορούν να αποθηκεύονται στο εξατομικευμένο κλειδί που διατίθεται προαιρετικά.

Για τον οδηγό

Συστήματα όπως το Front Assist με λειτουργίες αναγνώρισης πεζών και αυτόματης πέδησης για την αποτροπή συγκρούσεων, το Blind Spot Detect για την ανίχνευση οχημάτων στα τυφλά σημεία, το Rear Traffic Alert για την ασφαλή έξοδο με όπισθεν από χώρους στάθμευσης, το Trailer Assist που δρα καθοριστικά σε συνθήκες ρυμούλκησης και το Manoeuvre Assist το οποίο προσφέρει υποστήριξη στην οπισθοπορεία χωρίς ρυμούλκηση τρέιλερ προστίθενται στη γκάμα των συστημάτων υποστήριξης του οδηγού των Octavia Limo και Combi αναβαθμίζοντας πλήρως την παρουσία του μοντέλου και σε αυτό τον τομέα.

Τιμές

Στην έκδοση Limo η νέα Octavia διατίθεται από 16.900 ευρώ (1.0 TSI/116 ίπποι) ενώ η αντίστοιχη Combi (station wagon) έκδοση κοστίζει από 19.900 ευρώ. Με τον κινητήρα 1.4 TSI/150 ίππων οι τιμές αυξάνονται στα 18.900 και 20.900 ευρώ αντίστοιχα ενώ το κόστος των εκδόσεων 1.4 CNG/110 ίππων ξεκινά από τα 19.900 ευρώ (Limo) και 21.900 ευρώ (Combi). Οι δε τιμές των πετρελαιοκίνητων εκδόσεων ξεκινούν από 20.500 ευρώ (1.6 TDI/116 ίπποι), 21.900 ευρώ (2.0 TDI/150 ίπποι) και 34.500 ευρώ (2.0 TDI/184 ίπποι) στην έκδοση RS ενώ η έκδοση Combi Scout 2.0 TDI/150 ίππων διατίθεται από 33.900 ευρώ.