Είναι γνωστό από καιρό ότι η σουηδική φίρμα προετοιμάζει την είσοδό της στην κατηγορία των compact premium SUV, έχοντας ήδη δώσει το στίγμα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει μέσω του concept 40.1. Πλέον κάνει το επόμενο βήμα που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη της έκδοσης παραγωγής του νέου XC40, όπως θα ονομάζεται, δίνοντας στη δημοσιότητα τα πρώτα teaser τα οποία εστιάζουν περισσότερο στο πρωτόγνωρο φάσμα επιλογών εξατομίκευσης που θα διαθέτει το μικρό crossover.

«Θέλαμε το XC40 να είναι ένα φρέσκο, δημιουργικό και ξεχωριστό μέλος στην γκάμα της Volvo, δίνοντας τη δυνατότητα στους οδηγούς να εκφράσουν την προσωπικότητά τους μέσα από το αυτοκίνητό τους. Οι οδηγοί του XC40 ενδιαφέρονται για τη μόδα, το design και την ποπ κουλτούρα και συχνά ζουν σε μεγάλες πόλεις που σφύζουν από ζωή. Θέλουν ένα αυτοκίνητο που αντανακλά την προσωπικότητα τους. Το XC40 θα είναι αυτό ακριβώς το αυτοκίνητο», αναφέρει χαρακτηριστικά Thomas Ingenlath, επικεφαλής σχεδιασμού στη Volvo Cars, δίνοντας το αισθητικό στίγμα και την στόχευση του νέου XC40.

Ξεκινώντας από τα χρώματα, το XC40, σύμφωνα με τις πρώτες συστάσεις αναμένεται να υιοθετήσει μια πρωτόγνωρα πολυπληθή και εξωστρεφή χρωματική παλέτα που θα του προσδώσει ένα νεανικό χαρακτήρα.

«Η έρευνα στους πελάτες μας έδειξε ξεκάθαρα ότι όσον αφορά το XC40 και τη συγκεκριμένη κατηγορία χρειαζόμασταν μια πιο ευρεία επιλογή χρωμάτων και υλικών από αυτή που συνήθως προσφέρουμε. Καθώς η Volvo Cars δεν είχε ποτέ στο παρελθόν σχεδιάσει ένα αυτοκίνητο σαν το XC40, μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από «λευκή κόλα χαρτί» και να του δώσουμε ενέργεια και παιχνιδιάρικη διάθεση», δήλωσε o Robin Page, μέλος της ομάδας σχεδιασμού της Volvo Cars.
Σε ό,τι αφορά την αισθητική έμπνευση της νέας για την Volvo, πολύχρωμης προσωπικότητας του XC40 σύμφωνα με την Ebba-Maria Thunberg, επικεφαλής της ομάδας που είναι υπεύθυνη για τα χρώματα και τα υλικά στην σουηδική φίρμα, «Για τα χρώματα και τα υλικά του XC40 βρήκαμε έμπνευση από πολλές διαφορετικές πηγές, αναμειγνύοντάς τα και συνθέτοντάς τα ξανά σε κάτι συνεκτικό. Καταλήξαμε έτσι στη δημιουργία ενός αυτοκινήτου με σκληροτράχηλο παράστημα που αποπνέει φρεσκάδα, ενέργεια και σιγουριά».

Έτσι για το αμάξωμα του νέου XC40 θα υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογής χρωματικών συνδυασμών, από μονοχρωματικά θέματα έως δίχρωμες συνθέσεις σε ζωηρούς χρωματισμούς, ενώ σε συνάρτηση με τις δυνατότητες που παρέχονται για το εσωτερικό θα δημιουργούν μια πραγματικά νεανική και premium αίσθηση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις νέες χρωματικές επιλογές του XC40 θα περιλαμβάνονται μοκέτες σε θερμό πορτοκαλί Lava Orange χρώμα, κόκκινες επενδύσεις σε Oxide Red και μια σειρά νέων και ξεχωριστών επιλογών τόσο σε ό,τι αφορά τις επιμέρους λεπτομέρειες όσο και τα υλικά, με σχέδια εμπνευσμένα από την αστική αρχιτεκτονική.

Ανεξαρτήτως αισθητικής, όπως είναι γνωστό, στην αθέατη επιφάνεια του XC40 θα βρεθεί μια νέα ευέλικτη compact αρχιτεκτονική, η CMA στα πρότυπα της μεγαλύτερης SPA η οποία η φιλοξενεί την νέα σειρά 90, ενώ η γκάμα κινητήρων θα περιλαμβάνει τετρακύλινδρους αλλά και τρικύλινδρους κινητήρες νέας τεχνολογίας. Στην κορυφή αναμένεται να βρεθεί μια plug-in υβριδική έκδοση η οποία θα συνδυάζει τη λειτουργία ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικό μοτέρ προσφέροντας υψηλές επιδόσεις αλλά και σημαντικά οφέλη σε επίπεδο αποδοτικότητας.