Οι Ιάπωνες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τους Ολυμπιακούς του Τόκυο το 2020 ως «σκηνή» για την πρεμιέρα της νέας γενιάς των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης που ετοιμάζουν σύμφωνα με δηλώσεις του Ken Koibuchi, επικεφαλής του τμήματος που επιφορτίζεται με την εξέλιξη των αντίστοιχων τεχνολογιών.

Η επιλογή αυτή εκτός από την επιπλέον δημοσιότητα που θα εξασφαλίσει στην Toyota πραγματοποιήθηκε καθώς οι ιθύνοντες του ιαπωνικού ομίλου θεωρούν το περιβάλλον της παραλίας του τεχνητού νησιού της Odaiba ως ιδανικό για την επίδειξη των δυνατοτήτων του των νέων συστημάτων αυτόνομης οδήγησης.

Για την ακρίβεια σύμφωνα με το σκεπτικό της Toyota o τρόπος που θα αποκαλυφθούν οι νέες τεχνολογίες της στο μέτωπο της αυτόνομης οδήγησης θα στοχεύσει στην αλλαγή της αντίληψης του παγκόσμιου κοινού για τα συγκεκριμένα συστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ken Koibuchi, η Toyota προτιμά τον όρο «αυτοματοποιημένα» έναντι του «αυτόνομα» για τα αυτοκίνητα που θα διαθέτουν έξυπνα συστήματα καθώς τα «αυτόνομα» θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια λανθασμένη αντίληψη στο κοινό για τις δυνατότητές τους.

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, εκτός από την απαραίτητη εξέλιξη της τεχνολογίας radar και αισθητήρων που απαιτούνται για την πλήρη «αυτοματοποίηση» των αυτοκινήτων, κρίσιμη παράμετρο αποτελεί η πλήρης ψηφιακή χαρτογράφηση των δρόμων η οποία στην Ιαπωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της δεκαετίας σε ό,τι αφορά το εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ σε ό,τι αφορά τις πόλεις γίνονται βήματα αλλά «αποτελεί μια εξαιρετικά πιο δύσκολη διεργασία που θα πάρει περισσότερο χρόνο».