Πάνω από 3.000 χιλιόμετρα, επτά διαδρομές και 400 ομάδες από όλο τον κόσμο, είναι μόνο μερικά από τα νούμερα ρεκόρ, του δέκατου Panda Raid, του αγώνα που είναι ανοικτός μόνο για κλασικά αυτοκίνητα Panda.

Mε αφετηρία τη Μαδρίτη μέχρι τη λίμνη Μοχάμεντ V, όσοι πήραν μέρος, πέρασαν από δύσβατα μονοπάτια, αμμώδεις εκτάσεις και ερημικά τοπία. Τα κλασικά Panda έδειξαν για άλλη μια φορά τις δυνατότητές τους. Στον αγώνα πήρε μέρος και το νέο Fiat Panda Cross 4x4, που αποτελεί έναν συνδυασμό ασταμάτητου εξερευνητή της ερήμου και αδιαφιλονίκητου βασιλιά των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης.

Ο φυσικός κληρονόμος του μυθικού Panda 4x4 που ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια, το σημερινό Panda Cross4x4, έχει τον μοναδικό χαρακτήρα των μεγαλύτερων high-end SUV, μόλις σε 3,7 μέτρα.

Την περασμένη Κυριακή έλαβε τέλος το Panda Raid 2018, ο συναρπαστικός αγώνας μόνο για μοντέλα Fiat Panda που φτιάχτηκαν πριν από το 2003. Η διαδρομή ξεκίνησε από τη Μαδρίτη, για να φθάσουν οι συμμετέχοντες στο λιμάνι του Motril, από όπου, μετά από σύντομο ταξίδι με φέρι, βρέθηκαν στη λίμνη Μοχάμεντ V (4 Μαρτίου). Από κει, η αποστολή αντιμετώπισε τεράστιες αμμώδεις εκτάσεις, ερημικές περιοχές καθώς και έναν ατέλειωτο ορίζοντα. Στάσεις έγιναν στο Bni Tadjide (5 Μαρτίου), στην Errachidia (6 Μαρτίου), στην Merzouga (8 Μαρτίου) και στο Tansikht (9 Μαρτίου). Η τελική φάση έλαβε χώρα στις 10 Μαρτίου, με ολοκλήρωση στο θρυλικό Μαρακές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Panda αποτέλεσε το πρώτο αυτοκίνητο πόλης με 4WD (1983), ήταν επίσης το πρώτο αυτοκίνητο στην κατηγορία του που έλαβε τον πολυπόθητο τίτλο «Car of the Year» (2004) και το ίδιο έτος ήταν επίσης το πρώτο αστικό αυτοκίνητο που ανέβηκε σε υψόμετρο 5.200 μέτρων, στην ορειβατική κατασκήνωση του Everest.

Παράλληλα έγινε το πρώτο αυτοκίνητο πόλης με φυσικό αέριο, που μπορούσε να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Σήμερα είναι το μοναδικό αυτοκίνητο στην κατηγορία του που προσφέρει τρεις εκδόσεις κινητήρων (βενζίνη, πετρέλαιο και βενζίνη/φυσικό αέριο), τρεις εκδόσεις (Urban look, City Cross και 4x4) και δύο τύπους μετάδοσης, χειροκίνητη και αυτόματη Dualogic.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ