Οι δηµότες του Ηρακλείου Αττικής εµπιστεύθηκαν για τρίτη συνεχόµενη φορά τον Νίκο Μπάµπαλο και τον ανέδειξαν δήµαρχο για την πενταετία 2024- 2028. Η δηµοτική Αρχή στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Απογευματινή" και στον Περικλή Καπετανόπουλο τόνισε πως καλείται να αντιµετωπίσει τα προβλήµατα της καθηµερινότητας, όπως η ελεγχόµενη στάθµευση στο εµπορικό κέντρο και κοντά στον σταθµό του ΗΣΑΠ. Παράλληλα, ο δήµος έχει ψηφιοποιήσει το µεγαλύτερο µέρος των υπηρεσιών του, διευκολύνοντας τους πολίτες, ενώ ενισχύει την οικογένεια µε επίδομα 1.000 ευρώ για τη γέννηση του πρώτου παιδιού.

Aναλιτικά όσα είπε ο Νίκος Μπάμπαλος στην "Απογευματινή"


Ποια είναι τα µεγάλα προβλήµατα που έχετε εντοπίσει και θα επιχειρήσετε να λύσετε στη νέα δηµοτική θητεία;

Επειτα από όλα αυτά τα χρόνια στη διοίκηση του ∆ήµου Ηρακλείου Αττικής και ξεκινώντας αυτή τη νέα θητεία, θεωρώ ότι ο δήµος µας δεν έχει αυτό που παραδοσιακά ονοµάζουµε «µεγάλο πρόβληµα». Αλίµονο, πώς θα γινόταν να µας εµπιστευτούν σε τρίτη συνεχόµενη εκλογική µάχη οι συµπολίτες µας, χωρίς να έχουµε λύσει τα σηµαντικότερα εκ των προβληµάτων του παρελθόντος, χωρίς να έχουµε αλλάξει την εικόνα της πόλης µας; Εντούτοις, η διαχρονική επαφή µε την τοπική κοινωνία µε έχει οδηγήσει στο συµπέρασµα ότι οι πολίτες περιµένουν σήµερα από εµάς όχι τόσο τα µεγάλα έργα όσο το να έχουµε αποφασιστικό ρόλο στη βελτίωση της καθηµερινότητάς τους. Να εργαζόµαστε κάθε ηµέρα, κάθε στιγµή, ώστε οι κάτοικοι της πόλης µας να έχουν γειτονιές καθαρές, µε υποδοµές, µε πράσινο, µε χώρους όπου θα µπορούν να περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο, αλλά και µε υπηρεσίες που θα τους εξυπηρετούν άµεσα και θα τους στηρίζουν όταν το έχουν ανάγκη. Με απλά λόγια, οι δηµότες µας θέλουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει και εµείς έχουµε απόλυτη προτεραιότητά µας να τους την παρέχουµε.

Ο δήµος σας στερείται χώρων στάθµευσης, ιδιαίτερα στο εµπορικό κέντρο. Πώς σχεδιάζετε να επιλύσετε το θέµα;

Αυτό είναι ένα ζήτηµα που αντιµετωπίζουν σήµερα όλοι οι σύγχρονοι αστικοί δήµοι, προφανώς και ο δικός µας. Τι κάνουµε για να το λύσουµε; Εχουµε προχωρήσει και ολοκληρώνουµε ένα µεγάλο project έργων ανάπλασης στρατηγικών δρόµων της πόλης µας, όπου, ακολούθως, θα εφαρµόσουµε σύστηµα ελεγχόµενης στάθµευσης, µε προτεραιότητα τους κατοίκους. Το πρόβληµα της στάθµευσης στον δικό µας δήµο το προκαλεί η ύπαρξη του σταθµού ΗΣΑΠ στο κέντρο της πόλης, µε όσες και όσους έρχονται µε το όχηµά τους, ακόµα και από γειτονικές πόλεις, για να χρησιµοποιήσουν τον Ηλεκτρικό. Γι’ αυτό και εµείς προγραµµατίζουµε να δώσουµε κίνητρα για να µένει το αυτοκίνητο στο σπίτι, επεκτείνοντας τη λειτουργία της δηµοτικής µας συγκοινωνίας, εφαρµόζοντας παράλληλα εναλλακτικές πρακτικές κινητικότητας.

Σε ποιον βαθµό έχει ολοκληρωθεί η αντιπληµµυρική προστασία του δήµου σας;

Ο ∆ήµος Ηρακλείου Αττικής έχει τρία ρέµατα, στα οποία, µπορώ να πω, έχουµε προσδώσει όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδοµές, ώστε να µην προκαλείται πρόβληµα από τις βροχοπτώσεις. Γι’ αυτό και ποτέ δεν είχαµε κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή ή την περιουσία. Αντίθετα, είχαµε εντός του αστικού ιστού περιοχές που στερούνταν αντιπληµµυρικής θωράκισης. Στα πρώτα χρόνια κιόλας της διοίκησής µας, θέσαµε αυτά τα έργα σε προτεραιότητα και πλέον το Ηράκλειο είναι ένας δήµος που αντέχει ακόµα και στα πιο έντονα καιρικά φαινόµενα. Ακόµα και σήµερα, στις παρεµβάσεις που προανέφερα, προχωράµε σε ενίσχυση της αντιπληµµυρικής θωράκισης στους δρόµους που αναπλάθουµε, µε διεύρυνση και επέκταση των αγωγών οµβρίων.

Πόσο έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση στις δηµοτικές σας υπηρεσίες;

Εχουµε διασυνδέσει το µεγαλύτερο ποσοστό των υπηρεσιών µας µε το gov.gr, ώστε ο πολίτης να µπορεί να εξυπηρετείται εύκολα και απλά µε τη χρήση της κεντρικής πλατφόρµας. Οι υπηρεσίες που δεν εντάσσονται στο gov.gr έχουν τις δικές τους πλατφόρµες online εξυπηρέτησης στην ιστοσελίδα του δήµου µας, iraklio.gr, η οποία σύντοµα θα πάρει και νέα µορφή, µε πιο σύγχρονα και εύχρηστα εργαλεία, για τη διεκπεραίωση των καθηµερινών ζητηµάτων της πόλης και των πολιτών.

Υπάρχει κάποια υπηρεσία ή δοµή στον δήµο σας που ξεχωρίζει και θα µπορούσε να αποτελέσει παράδειγµα καλής πρακτικής και για τους άλλους ΟΤΑ;

Ο ∆ήµος Ηρακλείου Αττικής είναι ο πρώτος στη χώρα –και, από όσο ξέρω, παραµένει ο µοναδικός – που χορηγεί δικό του επίδοµα για τη γέννηση του πρώτου παιδιού στις οικογένειες των κατοίκων της πόλης. Είναι µια πρωτοβουλία της δηµοτικής µας Αρχής που εφαρµόζουµε από το 2020. Χορηγούµε εφάπαξ επίδοµα 1.000 ευρώ σε οικογένειες της πόλης µε χαµηλά εισοδήµατα, για να τους βοηθήσουµε στα πρώτα τους βήµατα, όταν φέρνουν στον κόσµο το πρώτο τους παιδί. Είναι µια ουσιαστική βοήθεια, αλλά και ένα µήνυµα στους συνδηµότες µας ότι θα είµαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν και µπορούµε να προσφέρουµε, ειδικά στην εποχή που το δηµογραφικό είναι από τα πλέον σηµαντικά προβλήµατα της χώρας µας.