Στα 90 χρόνια του Περιστερίου αλλά και στην εξέλιξη του δημοτικού έργου αναφέρθηκε μιλώντας στα «Π» ο – πολύπειρος - δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Παχατουρίδης.

Ο κ. Παχατουρίδης χαρακτηρίζει το δήμο του «πρωτεύουσα της Δυτικής Αθήνας», ενώ στο τέλος της παρούσας θητείας, θέλει ο δήμος του να χαρακτηριστεί ως «Περιστέρι – η πόλη όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και η πόλη της Ευρώπης».

Ο Δήμος Περιστερίου «γιορτάζει» τα 90 του χρόνια. Πώς έχει εξελιχθεί στο πέρασμα των ετών;

Εννέα δεκαετίες πορείας και ιστορίας της πόλης του Περιστερίου, της οποίας κομμάτι χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικό, αποτελούν και οι δικοί μου γονείς, όπως και οι πρόγονοί μου.

Οι βαθιές αυτές οικογενειακές ρίζες μέσα στον Περιστεριώτικο τόπο, μαζί και η αγάπη μου για ‘κείνον, μ’ έσπρωξαν τα τελευταία 22 συνεχόμενα χρόνια, σε ένα όραμα, ένα όνειρο και μιαν άλλη εικόνα και ματιά, για τα πράγματα και τις συνθήκες ζωής, της πόλης που με γέννησε. Ξεκινώντας από μιαν αχνή συνοικιακή ένδειξη και συνέχεια της πόλης των Αθηνών, έρχεται να σταθεί και να λειτουργήσει σιγά-σιγά, μόνο του πια, το Περιστέρι.

Μέσα από τους χωμάτινους δρόμους, τις αλάνες και τις προσφυγικές παρεΐστικες γειτονιές, προχωράει μπροστά σε δομές αστικών και πληθυσμιακών προϋποθέσεων, προσπαθώντας να παρακολουθήσει του χρόνου τα κελεύσματα και τις ανάγκες, σε πολλαπλά επίπεδα.

Πρωτεύουσα δύναμη της Δυτικής Αθήνας. Κομβική πόλη του λεκανοπεδίου. Πρότυπο και σημείον αναφοράς στον Νομό Αττικής, την Ελλάδα ολόκληρη και όχι μόνον. Αυτό, είναι το Περιστέρι του σήμερα, της περηφάνιας μας, της ακατάπαυστης προσπάθειας και της εμμονικής προσήλωσής μας.

Ποια η δική σας συνεισφορά ως δήμαρχος της πόλης επί σειρά ετών στην εξέλιξή της πόλης;

Σ’ αυτό το όνειρο που αναφέρθηκα παραπάνω, αναλώθηκα με όλη μου τη δύναμη, την τόλμη, τη φόρα μου και την ψυχή μου. Καταφέρνοντας να του δώσω σάρκα και οστά.

Βάζοντας από την μεριά μου, στο χτίσιμο του σημερινού Περιστερίου και της ιστορίας του, υλικά, όπως η αγάπη, το μεράκι, η λαχτάρα, όλο μου το «είναι», οι μέρες και οι νύχτες της ζωής μου. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς καμία περικοπή και έκπτωση. Ασυγκράτητα και αφειδώς.

Εφόσον για ‘μένα, έτσι ακριβώς γίνεται το όνειρο πράξη και καθρεφτίζει μια πόλη, με ιδιαίτερο στίγμα και εκτόπισμα, στον σημερινό αυτοδιοικητικό χάρτη της πατρίδας μας και πέραν τούτου.

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της δημοτικής αρχής;

Το βλέμμα μας στραμμένο και συντονισμένο προς το 2030 και στη συγκλονιστική επικαιρότητα, που ξεχειλίζει από αλληλουχία κρίσεων, επιδημιολογικών, κλιματικών, ανθρωπιστικών, εθνικιστικών και όχι μόνον.

Εδώ λοιπόν, χρειάζονται δυναμισμός, προνοητικότητα, ετοιμότητα, επάρκεια και εγρήγορση, ώστε στον αυτοδιοικητικό ορίζονται, η πόλη και γενέτειρά μου, όχι μόνο να εξακολουθεί να κόβει το νήμα πρώτη, αλλά και να ανεβάζει ολοένα και περισσότερο το ρεκόρ των στόχων της, πετυχαίνοντάς τους.

Πώς έχει εξελιχθεί το πρώτο τρίμηνο της παρούσας δημοτικής περιόδου και τι έχετε προγραμματίσει για επόμενο διάστημα;

Στην αυτοδιοικητική αρένα, λεπτό δεν παύουμε να αγωνιζόμαστε και να δίνουμε τη μάχη της πόλης, με ταχύτητες «Grand Prix» και με ιδρώτα «Terrain Πρωταθλητισμού».

Έργα πολιτισμού, παιδείας, οικογένειας, διευκόλυνσης και εξυπηρέτησης της καθημερινότητας της κοινωνίας, οδικών αναπλάσεων, όπως και πάρκων, πλατειών, παιδικών χαρών, καθαριότητας, περιβάλλοντος και πρασίνου, ιατρικών και κοινωνικών παροχών, εμφανίζονται στην αμεσότητα του πλάνου μας για το Περιστέρι, την Περιστεριώτισσα και τον Περιστεριώτη, όλων των ηλικιών. Πολλώ δε μάλλον, των ασθενέστερων και ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, με τις αυξημένες ανάγκες τους σε απόλυτη προτεραιότητα.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Περιστερίου στο τέλος της παρούσας θητείας;

Περιστέρι – η πόλη όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και η πόλη της Ευρώπης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

* Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 13/4