Ζούμε σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση δεν αποτελεί πλέον μια θεωρητική απειλή για το μέλλον. Είναι ήδη εδώ, στις φυσικές καταστροφές, στην πίεση που δέχονται οι πόλεις, στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στην καθημερινότητα των πολιτών. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι καμία ουσιαστική αλλαγή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συνεργασία, σχέδιο και ουσιαστικό διάλογο.

Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία χτίστηκε η Attica Green Expo. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε απλώς μία ακόμη έκθεση περιβάλλοντος. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν ζωντανό χώρο συνάντησης. Ένα σημείο όπου η Κεντρική Διοίκηση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα μπορούν να συνομιλούν ουσιαστικά και να αναζητούν εφαρμόσιμες λύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σήμερα, πέντε διοργανώσεις μετά, πιστεύω ότι η Attica Green Expo έχει αποκτήσει τη δική της ταυτότητα. Η 5η Attica Green Expo 2026, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως και τις 30 Μαΐου στο Tae Kwon Do στο Παλαιό Φάληρο, επιστρέφει πιο ώριμη, πιο ισχυρή και με ακόμη μεγαλύτερη θεσμική βαρύτητα. Με περισσότερους από 450 ομιλητές, τη συμμετοχή Υπουργών, Υφυπουργών, Δημάρχων, Περιφερειαρχών, στελεχών οργανισμών και της επιστημονικής κοινότητας, η διοργάνωση εξελίσσεται πλέον σε ένα από τα σημαντικότερα φόρουμ διαλόγου για την πράσινη μετάβαση στη χώρα.

Η διαδρομή αυτή δεν χτίστηκε τυχαία. Χτίστηκε με συνέπεια, επιμονή και καθημερινή δουλειά. Για αυτό, όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν να αντιγράψουν το μοντέλο και τη δυναμική της Attica Green Expo, η σφραγίδα της διοργάνωσης παραμένει ανεξίτηλη. Η αυθεντικότητα, η θεσμική αξιοπιστία και η ουσιαστική σύνδεση με την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία δεν αντιγράφονται εύκολα.

Καθοριστική συμβολή στην εξωστρέφεια της διοργάνωσης έχει η NEXTSTEP MEDIA GROUP, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποτελεί τον αποκλειστικό χορηγό επικοινωνίας της Attica Green Expo.  Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση έχει και ο εκπαιδευτικός της χαρακτήρας.  Με αυτή τη φιλοσοφία συνεχίζουμε. Με μεγαλύτερη ευθύνη, αλλά και με αισιοδοξία ότι η συνεργασία και το κοινό όραμα μπορούν να μετατρέψουν την πράσινη μετάβαση σε πραγματικότητα.

attica-green-expo-2026-stoixeia_

Άρθρο του Προέδρου της Attica Green Expo, Στέφανου Φανουργάκη

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά