Το 2022 ήταν μια χρονιά - σταθμός για το ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα. Η πολύ καλή και ενθαρρυντική πορεία του τουρισμού σε μια δύσκολη συγκυρία, με τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, αποτελεί παράγοντα αισιοδοξίας και κίνητρο να προχωρήσει ο τρέχων σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Στόχος είναι να κεφαλαιοποιηθεί η καλή εικόνα της χώρας, ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν ποιοτική και μεγάλη σε διάρκεια τουριστική περίοδο.

Με την 9η μεγαλύτερη ακτογραμμή παγκοσμίως (16.000 χλμ.), με περίπου 6.000 νησιά και βραχονησίδες και με εδραιωμένη θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά, η πατρίδα μας παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τουρισμό για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά προσφέρει και ελκυστικές προτάσεις για θεματικό τουρισμό όλο το χρόνο.

Ειδικότερα, ο παράκτιος και ο θαλάσσιος τουρισμός βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας, με τη συνολική οικονομική συμβολή τους να ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η έμμεση συμβολή του θεωρείται ότι είναι 4 με 5 φορές υψηλότερη.

Η Ελλάδα, άλλωστε, διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς για τουρισμό με σκάφη αναψυχής και κρουαζιέρες όλων των επιπέδων στην Ευρώπη.

Olympia-Anastasopoulou-gtp

Τούτων λεχθέντων, τους τελευταίους 12 μήνες  έχει υλοποιηθεί μια πρωτόγνωρη  εντατική προσπάθεια από τη  Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για 27 τουριστικούς λιμένες, υλοποιώντας έτσι την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού να κινηθούν τα ζητήματα  με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα αναφορικά με την μεταρρυθμιστική ατζέντα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας. Συγκεκριμένα, η αρμόδια Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων, που συγκαλείται με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματέως, συνεδρίασε για 7η φορά μέσα σε 12 μήνες, αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα της Επιτροπής, ώστε να επιληφθεί τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν σε 17 τουριστικούς λιμένες σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι δύο σημαντικότερες μαρίνες της χώρας με άνω των 1.000 θέσεων ελλιμενισμού, στον Άλιμο και στα Γουβιά Κέρκυρας.

Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος σε σοβαρά εκκρεμή ζητήματα για 10 επιπλέον τουριστικούς λιμένες. Μεταξύ αυτών σημαντικές μαρίνες, όπως η Μαρίνα Ρόδου, η Μαρίνα Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα, το οποίο, κατόπιν της αδειοδότησής του εγκαινιάστηκε από τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τη Γενική Γραμματέα Ολυμπία Αναστασοπούλου, τον Αύγουστο του 2022.

Συνολικά, εξετάστηκαν διάφορα ζητήματα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε περισσότερους από 50 τουριστικούς λιμένες μέσα στο 2022.

Αντιστοίχως, και το 2023, διατηρείται η δέσμευση για συστηματικές δράσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην εξεύρεση λύσεων και υποβολή προτάσεων με σκοπό την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων σε στρατηγικούς τομείς, προκειμένου τόσο οι επιχειρήσεις του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, όσο και η χώρα να απελευθερώσουν το δυναμικό τους. Η φετινή χρονιά ξεκινάει με νέους στόχους και καινοτόμα σχέδια, ώστε να φτάσει ο ελληνικός τουρισμός σε νέες κορυφές επιτυχίας.