Την υψηλότερη τιμή πώλησης στην τελευταία αναμέτρηση σπάνιων ουίσκι κατέγραψε στο ταμπλό του οίκου Sotheby’s μία φιάλη Bowmore Arc, 52 ετών, που σηματοδοτεί τη συνεργασία μεταξύ των αποστακτηρίων Bowmore και Aston Martin.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του οίκου, μόνο 100 φιάλες έχουν βγει στην αγορά και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αναμένεται ανοδική μεταπωλητική αξία.

bowmore
bowmore2


Σε γενικές γραμμές, το χρηματιστήριο σπάνιων ουίσκι τα τελευταία χρόνια δίνει καλές αποδόσεις με τα ουίσκι Ιαπωνίας να δίνουν στους επενδυτές τις υψηλότερες αποδόσεις.

Αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι πριν από περίπου έξι μήνες ο τζίρος από μια δημοπρασία σπάνιων ουίσκι ανήλθε στα 2,4 εκατ. δολάρια (Sotheby’s) ενώ μόνο για μία φιάλη ουίσκι Yamazaki 55 ετών, η τελική τιμή έφτασε τα 600 χιλιάδες δολάρια, ξεπερνώντας ακόμα και την εκτίμηση των 400 χιλιάδων δολαρίων.

Πολύ καλή πορεία δείχνουν και τα Macallan με χαρακτηριστικό παράδειγμα μια φιάλη ουίσκι Macallan 60 ετών που εν μέσω πανδημίας είχε αγγίξει τις 68.750 στερλίνες (79.500 ευρώ) υπερβαίνοντας την αρχική εκτίμηση που κυμαινόταν στις 45.000 στερλίνες.

Την ίδια περίοδο, μία φιάλη ουίσκι Macallan 50 ετών (καράφα Lallique) είχε πωληθεί στην διπλάσια τιμή από την αρχική εκτίμηση.

Το κερδοφόρο single malt αναμενόταν να αγγίξει τις 50.000 ευρώ αλλά η τελική του αξία σκαρφάλωσε στα 112.729 ευρώ επιβεβαιώνοντας το ολοένα αυξανόμενο επενδυτικό και συλλεκτικό ενδιαφερον στην εναλλακτική αυτή αγορά.