Από κάθε μας ταξίδι σε νέους ή παλιούς και αγαπημένους προορισμούς, φέρνουμε σπίτι μαζί μας, εκτός από πολλές αναμνήσεις και νέες εμπειρίες, τα κλασικά ενθύμια, τα μαγνητάκια που βάζουμε στο ψυγείο μας για να θυμόμαστε τις ωραίες στιγμές αλλά και για να κρατάμε στην θέση τους τις σημαντικότερες σημειώσεις.

Κατά καιρούς όμως, έχουμε ακούσει διάφορες θεωρίες που μας αποθαρρύνουν από αυτήν την συνήθεια, επισημαίνοντας ότι τα μαγνητάκια στην πόρτα του ψυγείου μπορεί τελικά να είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Ενώ παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει μια έρευνα, που υποστήριζε ότι τα μαγνητάκια στην επιφάνεια της πόρτας του ψυγείου είναι επιβλαβή, αποδείχθηκε τελικά ότι η εν λόγω έρευνα δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα από το Πανεπιστήμιο που φερόταν ότι την είχε διεξάγει.

Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι το όνομα του συγκεκριμένου Πανεπιστήμιου αναφέρθηκε απλώς για να προσδώσει εγκυρότητα και αξιοπιστία στην φήμη. Στην πραγματικότητα ήταν ένα chain email, από εκείνα δηλαδή που αποστέλλονται ως spam.

Παράλληλα η φήμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους ειδικούς αλλά ούτε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αντ’αυτού, οι ειδικοί έχουν αναφέρει σε συνεντεύξεις τους ότι τα μαγνητάκια στις πόρτες των ψυγείων αλλά και άλλων λευκών συσκευών, όπως οι καταψύκτες, είναι μόνιμοι μαγνήτες με ασθενές μαγνητικό πεδίο.

Επιπλέον η πόρτα του ψυγείου διαθέτει μαγνήτη στα λάστιχά της, προκειμένου να κλείνει αεροστεγώς. Μαγνήτες υπάρχουν και στο μοτέρ του ψυγείου, για να δημιουργούνται ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που είναι ισχυρότερα από οποιοδήποτε αναμνηστικό μαγνητάκι.

Όπως εξηγούν, οι συγκεκριμένοι μαγνήτες δεν παράγουν ακτινοβολία και δεν μεταβάλλουν την χημική σύσταση των τροφίμων, ώστε να γίνονται καρκινογόνες. Ως εκ τούτου, κατανοούμε ότι τα μαγνητάκια είναι μάλλον άκακα και ότι μπορούμε να γεμίσουμε άφοβα το ψυγείο μας για να μας φτιάχνουν κάθε μέρα την διάθεση.