Έχετε κάνει το πρώτο βήμα για να ζήσετε σε ένα πιο υγιεινό σπίτι—αναγνωρίζοντας ότι ο χώρος διαβίωσής σας αντιμετωπίζει προβλήματα υγρασίας. Οι οικιακοί αφυγραντήρες είναι χρήσιμες συσκευές που βοηθούν στη διατήρηση των προτιμώμενων και υγιών επιπέδων υγρασίας στο χώρο σας.

Το κάνουν δουλεύοντας για να καθαρίσουν τον αέρα από την υπερβολική υγρασία και να αποτρέψουν την ανάπτυξη μούχλας, βακτηρίων και άλλων σωματιδίων, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

Όλοι έχουμε βιώσει την υγρασία σε κάποιο βαθμό. Αυτή η σταθμισμένη αίσθηση στον αέρα προέρχεται συνήθως από τη ζέστη, τη βροχή ή την ομίχλη και μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το πώς αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια τη μέρα μας.

Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να αισθάνεστε αποπνικτικά και ακόμη να μυρίζει μούχλα, γεγονός που μπορεί να επιφέρει μια σειρά από προβλήματα τόσο για εσάς όσο και για το σπίτι σας.

Οι αφυγραντήρες αλλάζουν το επίπεδο υγρασίας ενός χώρου σε σχετική υγρασία 30-50%, αφαιρώντας την περίσσεια υγρασία από τον αέρα. Όταν συμβαίνει αυτό, η μούχλα, τα ακάρεα της σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν.

Σε αυτό το σημείο έρχεται η χρήση των καλύτερων αφυγραντήρων και αξίζει τον κόπο να μάθετε και να εξερευνήσετε πώς ένας αφυγραντήρας μπορεί να σας ωφελήσει.

Όταν επιλέγετε το μέγεθος του αφυγραντήρα σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος του χώρου στον οποίο θα λειτουργήσει, καθώς και το επίπεδο υγρασίας. Για παράδειγμα, για ένα πολύ υγρό περιβάλλον, όπως ένας υπόγειος χώρος θα χρειαστείτε έναν αφυγραντήρα 30 λίτρων, ενώ για μεγάλα δωμάτια όπως πχ σαλόνι θα χρειαστείτε έναν αφυγραντήρα άνω των 60 λίτρων.

 Ευκολία χρήσης

Όσο πιο εύκολη είναι η χρήση μιας μονάδας, τόσο πιο απλή θα είναι η ζωή σας. Για να επιλέξετε τον κατάλληλο αφυγραντήρα  βεβαιωθείτε ότι έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Αυτόματη απενεργοποίηση: Η αυτόματη απενεργοποίηση βοηθά με δύο τρόπους. Πρώτον, εξοικονομεί ενέργεια απενεργοποιώντας τη μονάδα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή υγρασία. Δεύτερον, όταν η δεξαμενή φτάσει στη μέγιστη χωρητικότητά της, η μονάδα απενεργοποιείται για να αποφευχθεί η υπερβολική έκχυση.

Έξυπνη μνήμη: Όταν έχετε μια μονάδα που μπορεί να αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια μιας διακοπής λειτουργίας, δεν χρειάζεται να τις προσαρμόζετε κάθε φορά που την ενεργοποιείτε, όπως για παράδειγμα ο αφυγραντήρας Kullhaus Alpha Q13L.

Φορητότητα: Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη μονάδα σε πολλά δωμάτια, βεβαιωθείτε ότι είναι ελαφριά και διαθέτει ρόδες. Ενώ οι τροχοί διευκολύνουν την κινητικότητα, το ελαφρύ επιτρέπει στον αφυγραντήρα να μετακινείται με το χέρι ακόμα και χωρίς τη βοήθεια τροχών.

Εύκολος καθαρισμός και συντήρηση: Επιλέξτε μια μονάδα με δεξαμενή νερού και φίλτρο που καθαρίζεται εύκολα. Θα πρέπει να είναι εύκολο να τα συναρμολογήσετε και να τα αποσυναρμολογήσετε και να μην χρειάζεται συχνό καθάρισμα.

Τι τύπο αφυγραντήρα χρειάζομαι;

Τρεις είναι οι βασικοί τύποι αφρυγραντήρων: Με συμπιεστή, με Ζεόλιθο (Desiccant) και οι θερμοηλεκτρικοί (Peltier).

Οι τελευταίοι προορίζονται κυρίως για την αφύγρανση πολύ μικρών χώρων όπως οι ντουλάπες ενώ στην αγορά μπορεί να βρείτε και αφυγραντήρες φυσικής απορρόφησης αλλά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι, μιας και η απόδοσή τους είναι περιορισμένοι.