Με μια κίνηση ματ στον ισχυρό ανταγωνισμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ έρχεται να θέσει τους κανόνες του παιχνιδιού και στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος, μειώνοντας κατακόρυφα τις τιμές έως και κατά 40%! Όπως έκανε και με το πράσινο τιμολόγιο, ανακοινώνοντας τη χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα (15,9 λεπτά έως 500 KWh/μήνα), αυτή τη φορά εντελώς αθόρυβα δημοσιοποίησε τις προηγούμενες ημέρες μέσω της ιστοσελίδας της δύο νέα σταθερά τιμολόγια (μπλε) με τιμή 17,5-17,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα έναντι των 28-29,5 λεπτών/κιλοβατώρα που προσέφερε μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τα MyHome Enter και MyHomeOnline. Στο πρώτο όλες οι κιλοβατώρες της ημέρας τιμολογούνται με 17,9 λεπτά, ενώ υπάρχει πάγιο 5 ευρώ/μήνα. Αν ο καταναλωτής εξοφλεί τον λογαριασμό με πάγια τραπεζική εντολή εξασφαλίζει έκπτωση 2%, οπότε η χρέωση πέφτει στα 17,5 λεπτά την κιλοβατώρα. Στο δεύτερο, που είναι μηνιαίο, η χρέωση της ημέρας είναι στα 17,5 λεπτά/κιλοβατώρα με πάγιο 3,5 ευρώ. Προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει πάγια τραπεζική εντολή μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Διέξοδος


Οι προτάσεις της ΔΕΗ, τις οποίες πιθανόν θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν από κοντά οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ισχυρούς παρόχους, έρχονται να προσφέρουν διέξοδο σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για να «κλειδώσουν» μακροχρόνια σταθερές τιμές ανάλογα με τη διάρκεια των συμβολαίων, αποκομμένες από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς και της ρήτρας αναπροσαρμογής, που θα χαρακτηρίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τα πράσινα και κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Διαβάστε ακόμη: Χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Ποια από τις τέσσερις επιλογές είναι η οικονομικότερη (Βίντεο)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και με βάση τις τρέχουσες τιμές, η διαφορά μεταξύ ενός μπλε-σταθερού και ενός πράσινου-κυμαινόμενου φαίνεται πως είναι «ανεκτή», ειδικά για τη συντριπτική πλειονότητα των 7.500.000 νοικοκυριών που «καίνε» έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Έτσι, αν κάποιος επιλέξει το πράσινο και καταναλώσει 350 κιλοβατώρες τον Ιανουάριο, θα πληρώσει περίπου 55,7 ευρώ για ρεύμα, ενώ με σταθερό-μπλε τιμολόγιο 61 ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και το πάγιο, ο μηνιαίος λογαριασμός θα ήταν 60,7 ευρώ για το πράσινο και 66 ευρώ για το μπλε-σταθερό (διαφορά 5,3 ευρώ τον μήνα).

Κριτήρια επιλογής


Τρία στοιχεία ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογιστούν στις νέες επιλογές των σταθερών τιμολογίων:
► Πρώτον, η αυξημένη (σε σχέση με τα κυμαινόμενα) νυχτερινή χρέωση των 16,9 λεπτών και 16,6 λεπτών αντίστοιχα (-30% από τα 24 λεπτά που ήταν πριν) για όσους έχουν νυχτερινό τιμολόγιο, η οποία είναι ακριβότερη από το πράσινο αλλά και κίτρινο τιμολόγιο της επιχείρησης που διαμορφώνεται στα 12,9 λεπτά.
► Δεύτερον, το γεγονός ότι στα σταθερά ο καταναλωτής δεσμεύεται από το συμβόλαιό του με ποινή πρόωρης αποχώρησης. Το πέναλτι ξεκινά από 100 ευρώ για τους πρώτους τρεις μήνες, υποχωρεί στα 65 ευρώ από τον τέταρτο έως τον έκτο μήνα, στα 30 ευρώ από τον έβδομο έως τον ένατο μήνα, ενώ εκμηδενίζεται για το τελευταίο δίμηνο.
► Τρίτον, ο καταναλωτής, ενώ από τη μια πλευρά περιορίζει τον κίνδυνο να βρεθεί προ εκπλήξεων σε περίπτωση αναταραχής και μεγάλης ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών στην αγορά, την ίδια στιγμή αναλαμβάνει το ρίσκο να «εγκλωβιστεί» για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ ακριβότερα τιμολόγια, αν τελικά οι τιμές ακολουθήσουν φθίνουσα πορεία.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 13 Δεκεμβρίου