Τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα φέρνει η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE για την προστασία των ελληνικών θαλασσών και τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος, που ξεκίνησε η COSMOTE το 2023 σε συνεργασία με την κοινωνική επιχείρηση «Εναλεία», η οποία μαζί με την αλιευτική κοινότητα συλλέγει θαλάσσιο πλαστικό από τη Μεσόγειο. Από την έναρξη της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE, επαγγελματίες αλιείς πραγματοποίησαν δράσεις καθαρισμού και συγκέντρωσαν 34 τόνους πλαστικού από τις θαλάσσιες περιοχές και ακτές του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής και του Αργοσαρωνικού κόλπου, με 40 αλιευτικά σκάφη. Επίσης, 190 επαγγελματίες ψαράδες εκπαιδεύτηκαν σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας και σε καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και των ακτών. Η ποσότητα των 34 τόνων πλαστικού θα μπορούσε να καλύψει με πλαστικά μπουκάλια την αγωνιστική επιφάνεια 15 γηπέδων ποδοσφαίρου. Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, 19,5 τόνοι, πάνω από το μισό της ποσότητας που συγκεντρώθηκε, οδηγήθηκαν σε ανακύκλωση και μετατροπή σε νέα προϊόντα προς χρήση, όπως κάλτσες, παπούτσια, έπιπλα κ.λπ. Επίσης, οι εργαζόμενοι της COSMOTE Technical Services συμμετείχαν σε καθαρισμό παραλίας στη Σαλαμίνα, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις τους στην πρωτοβουλία COSMOTE BLUE.

«Με ικανοποίηση βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE»

H κα Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε σχετικά: «Με ικανοποίηση βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας COSMOTE BLUE, που αποτελεί τη δέσμευσή μας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ελλάδας. Οι θάλασσές μας αποτελούν πηγή ζωής και ευημερίας για τη χώρα και οφείλουμε να τις προστατεύουμε. Μέσα από τη συνεργασία μας με την “Εναλεία” συμβάλλουμε στην προστασία των θαλασσών τόσο με τον καθαρισμό και τη συλλογή πλαστικού όσο και με την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψαράδων, κάνοντας τη διαφορά στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους, βελτιώνουμε το θετικό μας αποτύπωμα μέσα από τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος».


cosmote

Στις ίδιες περιοχές οι δράσεις και το 2024

Το 2024 θα συνεχιστούν στις ίδιες περιοχές οι δράσεις καθαρισμού ακτών - θαλασσών και της εκπαίδευσης της αλιευτικής κοινότητας και θα επεκταθούν και στην Κρήτη (Χανιά, Ηράκλειο, Άγ. Νικόλαο).

Η θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη, αφού αποτελεί πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης και είναι υπεύθυνη για παραπάνω από το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε. Είναι το σπίτι αμέτρητων φυτικών και ζωικών οργανισμών. Ειδικά όμως για την Ελλάδα, η θάλασσα αποτελεί πηγή έμπνευσης, τροφής και εισοδήματος για πολλούς επαγγελματίες που σχετίζονται με αυτήν. Η ελληνική θάλασσα βρίσκεται στο DNA των κατοίκων αυτής της χώρας και είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς τους.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από την πρωτοβουλία COSMOTE BLUE αναμένεται μέχρι το 2025:

  • Να εκπαιδευτούν περισσότεροι από 200 ψαράδες σε βιώσιμες μεθόδους αλιείας, καλές πρακτικές καθαρισμού των θαλασσών και υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού εξοπλισμού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική πλαστική ρύπανση από δίχτυα και αλιευτικό εξοπλισμό και η μείωση των ιχθυαποθεμάτων.
  • Να συγκεντρωθούν 90 τόνοι πλαστικού από τις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής, του Αργοσαρωνικού κόλπου και της Κρήτης.
  • Να ανακυκλωθούν περισσότεροι από 52 τόνοι πλαστικού και να μετατραπούν σε νέα, ανακυκλωμένα προϊόντα. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία περιλαμβάνει εκπαίδευση, δράσεις καθαρισμού, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που θα εμπλουτίζεται με νέες δράσεις, είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμου περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντικτύπου στις περιοχές που επηρεάζει.

Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE ενισχύει τη συστηματική περιβαλλοντική δράση της COSMOTE στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, ως ένα ακόμα βήμα για την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της ζωής σε αυτόν. Γιατί ένας κόσμος με καθαρές θάλασσες είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»