Δύο Ελληνίδες βουλευτές ξεχωρίζουν οι Financial Times, στο ένθετο που είχε η εφημερίδα για την Ελλάδα. Πρόκειται για την υπουργό εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τη βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, τις πολιτικούς που "πρέπει να προσέξουμε στην Ελλάδα" σύμφωνα με τον τίτλο του ρεπορτάζ.

«Για κάποιες από τις πιο ταλαντούχες γυναίκες της Ελλάδας, η οικονομική κρίση ήταν ένα σήμα για να μεταναστεύσουν σε δουλειές στο εξωτερικό. Άλλες όμως είδαν μεγαλύτερες ευκαιρίες στη χώρα τους. Ακολουθούν έξι πολύ επιτυχημένες γυναίκες που χτίζουν το μέλλον της Ελλάδας», γράφει η Κέριν Χόουπ στην εισαγωγή του αφιερώματος, που περιλαμβάνει επίσης την Κατερίνα Στεφανίδη, την Κατερίνα Πραματάρη, τη Ναντίνα Χριστοπούλου και την Άννα Δαμάσκου.

«Ως σκιώδης Υπουργός Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως διερευνά τρόπους για να περιορίσει τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας στα Πανεπιστήμια, στην περίπτωση που το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίσει τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Οκτώβριο», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα στο κομμάτι για τη βουλευτή της ΝΔ. «Η δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, λέει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει «εσωστρεφής, συγκρινόμενη με την υπόλοιπη Ευρώπη, και υπερβολικά συγκεντρωτική». Αναφέρεται ενδεικτικά σε μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ώστε τα ελληνικά Πανεπιστήμια να μπορέσουν να ιδρύσουν νέα προγράμματα. Όταν ένα Ίδρυμα πρότεινε τη διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα προγράμματος ελληνικής φιλοσοφίας και ιστορίας, απαντώντας σε ενδιαφέρον Κινέζων φοιτητών, η πρόταση απορρίφθηκε».

«Χάνουμε μία τεράστια ευκαιρία η χώρα μας να γίνει διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης», λέει η Κεραμέως. «Κορυφαίοι Έλληνες ακαδημαϊκοί θα είχαν μια ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα, να δουλέψουν σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Στο ρεπορτάζ για την Έφη Αχτσιόγλου, οι Financial Times σημειώνουν πως «ο ανασχηματισμός το 2016 οδήγησε την Έφη Αχτσιόγλου, κορυφαία σύμβουλο του υπουργού εργασίας, στη θέση της υπουργού. Η 34χρονη εργατολόγος εργάστηκε στενά με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για να αναδιαρθρώσουν το υπό κατάρρευση κοινωνικό κράτος, μετά από χρόνια περικοπών σε συντάξεις και κοινωνικά προνόμια».

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως η Αχτσιόγλου «θα είναι υποψήφια βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μια προεκλογική εκστρατεία για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.