Στην επιβεβαίωση ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το τρυπάνι έφτασε σε βάθος 3.000 μέτρων, προσθέτοντας ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης σύμφωνα με το politis.com ότι την Πέμπτη θα ξεκινήσει την κάθοδό του στην Ανατολική Μεσόγειο και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο, θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που η «TΔΒΚ» (το ψευδοκράτος) εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ.

Σημειώνεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το θέμα συζήτησης.

Δορυφόρος δείχνει τον «Πορθητή» ανοιχτά της Πάφου

Από την άλλη πλευρά, προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και στις οποίες φαίνεται το γεωτρύπανο της Τουρκίας «Πορθητής» να πλέει δυτικά της Πάφου.

Σύμφωνα με το SigmaLive.com το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» διακρίνεται μέσα από τα σύννεφα να κινείται κοντά στην Πάφο, συνοδευόμενο από την πολεμική φρεγάτα Barbaros.

Οι εικόνες ελήφθησαν από δορυφόρο στις 16 Ιουνίου 2019, δυτικά της Πάφου και δημοσιεύτηκαν από τον λογαριασμό Image Sat Intl στο Τwitter.

satelite


Από τις συγκεκριμένες συντεταγμένες προκύπτει ότι ο «Πορθητής» -μαζί με το Barbaros- πλησίασε στα 50 με 60 χλμ τις ακτές της Πάφου.

Σημειώνεται πως ο ίδιος λογαριασμός είχε δημοσιεύσει και στις 16 Μαΐου δορυφορική φωτογραφία του Πορθητή 80 χιλιόμετρα ανοιχτά της Κύπρου.

Από την πλευρά της, σύμφωνα με το τοπικό μέσο, η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει πως υπάρχουν πληροφορίες για τουρκική γεώτρηση, αλλά δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Anadolu προανήγγειλε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει γεώτρηση δυτικά της Κύπρου.

Tι θα αποφασίσει η ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απειλήσει με αντίποινα την Τουρκία για τις εξορυκτικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια ακόμη ένδειξη επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ θα διακηρύξουν ότι θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα, σύμφωνα με σχέδιο ανακοινωθέντος του οποίου έλαβε γνώση το Bloomberg. Επίσης, η ΕΕ θα αποστείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, καθώς «η Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο», εφόσον συνεχιστούν οι γεωτρήσεις. Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ωστόσο, το Reuters έδινε μια διαφορετική εικόνα, σύμφωνα με δικές του πηγές στις Βρυξέλλες, οι «28» θα απευθύνουν απλή προειδοποίηση στην Τουρκία στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Στην ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Πάντως, ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο Reuters υποστήριξε ότι η Λευκωσία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της.

Το ενδεχόμενο να στείλει η Αγκυρα ερευνητικό πλοίο και στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου δεν αποκλείει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι η παραβίαση της ΑΟΖ συνιστά παραβίαση της ΕΕ, ενώ ο ίδιος ένα 24ωρο νωρίτερα είχε μιλήσει για θαλάσσια εισβολή.

«Η Τουρκία έχει κόψει κάθε γέφυρα με την ΕΕ. Έχει περιέλθει σε κατάσταση πλήρους αδράνειας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τώρα υπάρχει συζήτηση και για άλλα ζητήματα που την ενδιαφέρουν πολύ όπως η βίζα ή η διεύρυνση της Τελωνειακής Ένωσης… όλα αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν» σημείωσε ο κ. Προδρόμου, ζητώντας συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.