Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η Τουρκία στη γεώτρηση που πραγματοποιεί στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς αποχωρούν η μία μετά την άλλη οι εξειδικευμένες ξένες εταιρείες οι οποίες παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τα εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου που εξέδωσαν οι αρχές της Κύπρου λόγω της παράνομης γεώτρησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τις τελευταίες μέρες αποχώρησε, με επίκληση παράνομης δραστηριότητας που δεν προβλέπεται στη σύμβασή της με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), και η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια και στα πρώτα στάδια της παράνομης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εν λόγω εταιρεία παρείχε εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη σε σχέση με την καθαυτό γεώτρηση, όσον αφορά στις κεφαλές του γεωτρύπανου και τις μηχανολογικές διαδικασίες. Πριν από λίγες μέρες είχε αποχωρήσει και άλλη ξένη εταιρεία που παρείχε υπεργολαβικά υπηρεσίες στο τουρκικό γεωτρύπανο.

Παραμένουν σε συνεργασία με την TPAO και τον «Πορθητή» δύο ξένες εταιρείες, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλήματα. Πρόκειται για τη Weatherford International η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης, ενώ από τον Νοέμβριο 2013, της έχει επιβληθεί σειρά περιορισμών και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), για συμβόλαια με Ιράκ, Σουδάν, Συρία κ.τ.λ., για τα οποία η SEC αναφέρει σε δημόσια της ανακοίνωση ότι εξετάζει υποθέσεις διαφθοράς, παραποίησης λογιστικών βιβλίων με σκοπό την απόκρυψη των παράνομων συναλλαγών και παράνομες πληρωμές.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, το 2013 είχε επιβάλει πρόστιμο 65 εκατ. δολαρίων στην εν λόγω εταιρεία για περίεργους λογαριασμούς στην Αλβανία, εξαγορά κυβερνητικών αξιωματούχων της Αγκόλα και του Κογκό. Στην εταιρεία είχαν επιβληθεί ποινές με αποφάσεις δικαστηρίων του Τέξας το 2002 και το 2011.

Η δεύτερη εταιρεία που παραμένει σε συνεργασία με την ΤΡΑΟ στην παράνομη γεώτρηση παρέχει μέσω θυγατρικής της στην Τουρκία πολύ περιορισμένο μέρος των υπηρεσιών που απαιτούνται για τη γεώτρηση. Πρόκειται κυρίως για υποβρύχιες τεχνικές εργασίες. Μάλιστα, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η ηγεσία τής εν λόγω εταιρείας έχει στείλει τις τελευταίες μέρες σειρά μηνυμάτων ότι εξετάζει την αποχώρησή της.