«Το θέμα των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 είναι μια τελειωμένη υπόθεση για μας και τη Ρωσία» επανέλαβε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος δέχθηκε στο προεδρικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη τους ξένους ανταποκριτές, στους οποίους εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τις προσεχείς 15 ημέρες θα ξεκινήσει η παράδοση του ρωσικού αντιεροπορικού συστήματος, η αγορά του οποίου από την Αγκυρα έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η παράδοση, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν καθορίσει τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν και θα συνεχίσουμε την διαδικασία τοποθετώντας τα, σε εκείνα τα σημεία», μεετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ και τις κυρώσεις που απειλεί να επιβάλει στην Αγκυρα η Ουάσινγκτον, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την αρμοδιότητα να αποπέμψουν μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ από τον οργανισμό και είπε πως οι ΗΠΑ πρέπει να συμπεριφερθούν πολύ πιο ευαίσθητα στο θέμα των κυρώσεων. Η Τουρκία είναι μια από τις σημαντικότερες και ισχυρότερες χώρες του ΝΑΤΟ, υποστήριξε.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά αν επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος μιας τόσο αλληλέγγυας νατοϊκής χώρας με όλες τις εφαρμογές που έκανε μέχρι σήμερα εντός του ΝΑΤΟ. Και εμείς θα έχουμε ειδικές αντίθετες κυρώσεις. Δεν μπορούμε να πούμε ναι σε αυτά».

Οι Ηνμωένες ΠΟλιτείες έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν την παράδοση στην Τουρκία των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και απειλούν με επιπλέον κυρώσεις στην οικονομική και αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.