Την ώρα που κορυφώνεται η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να κλείσει την πόρτα της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας με αιχμή το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 σε σημαντικές αγορές όπως αυτή της Τουρκίας και της Ινδίας, η Μόσχα ανακοίνωσε τις επιτυχείς δοκιμές της επόμενης γενιάς αντιπυραυλικού συστήματος των S-500 Prometey, κάτι που φέρνει πιο κοντά την έναρξη παραγωγής του όπλου και την παράδοση τους στον ρωσικό Στρατό.

Όπως ανακοίνωσε πάντως χθες ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιούρι Μπορίσοφ, οι πρώτες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις των S-500 είναι επιτυχείς και αυτό διευκολύνει το υπουργείο Άμυνας να αποφασίσει την επίσπευση του χρόνου παράδοσης στο στρατό, γεγονός που θα καταστήσει δυνατή την πλήρη ένταξη τους στο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας τα αμέσως επόμενα έτη.

Ο ρώσος υπουργός άμυνας Σεργκέι Σοϊγκου είχε δηλώσει ότι η παράδοση των S-500 θα ξεκινήσει το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, οι S-500 έχουν πλήξει στη διάρκεια των ασκήσεων στόχους σε απόσταση έως 481 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι έχουν 80 χιλιόμετρα μεγαλύτερο βεληνεκές από κάθε άλλο υπάρχον σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.