Ανοιχτά της Αττάλειας, με κατεύθυνση προς τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κύπρου, εξακολουθεί να πλέει το «Γιαβούζ».

Το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο, όπως έχει διαμηνύσει η Άγκυρα, αναμένεται να καταπλεύσει στην περιοχή της Καρπάθιας, προκειμένου να ξεκινήσει γεωτρήσεις σε οικόπεδο, το οποίο έχει «αδειοδοτηθεί» μονομερώς από το Ψευδοκράτος.

Στην ίδια περιοχή, άλλωστε, βρίσκεται και το πλοίο «Πορθητής», το οποίο - σύμφωνα με την Τουρκία – έχει ήδη ξεκινήσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία, αντιδρώντας στις παραπάνω εξελίξεις, έχει εκδώσει NAVTEX, δεσμεύοντας θαλάσσια τμήματα ανατολικά της Κύπρου από την 1η έως τις 10η Ιουλίου.

Μ’ αυτή την κίνηση, η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί να «μπλοκάρει» την πορεία του «Γιαβούζ» προς τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, έπειτα από την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε θαλάσσια τμήματα της Κύπρου.

Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο της Λευκωσίας, όσο και της Αθήνας, ενώ στο πλευρό του ελληνο-κυπριακού άξονα έχει ταχθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λαμβάνει απόφαση για την επεξεργασία πιθανού πακέτου μέτρων εναντίον της Άγκυρας.