Μετά από σχεδόν τρεις ώρες καθυστέρηση, ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.


Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ωρών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ πραγματοποίησε κατ' ιδίαν συναντήσεις με ηγέτες καθώς και με ομάδες αρχηγών. Τελευταίες ήταν οι διαβουλεύσεις που είχε πριν από λίγο ο Ντόναλντ Τουσκ με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Ανγκελα Μέρκελ, πάντως, στις δηλώσεις της κατά την άφιξη της τόνισε πως οι διαβουλεύσεις για τον διορισμό του νέου προέδρου της Κομισιόν δεν είναι θα είναι εύκολες. Η Γερμανίδα καγκελάριος διαφωνεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με το πρόσωπο που θα λάβει το χρίσμα. Το πρόσωπο που θα εκλεγεί και θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 21 από τους 28 ηγέτες.

Οι «28» καλούνται να αποφασίσουν, εκτός από τον πρόεδρο της Κομισιόν, τέσσερα κορυφαία πόστα της ΕΕ, τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, τον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της ΕΚΤ αλλά και το αξίωμα του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας. Η απόφαση για τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο για να το επικυρώσει και θα χρειαστεί να συνεργαστούν το ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι για την αναγκαία πλειοψηφία.

Φαβορί για την προεδρία της Κομισιόν ο Τίμερμανς

Φαβορί για την θέση του προέδρου της Κομισιόν είναι Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών. Από την άλλη, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που τέθηκε εκτός κούρσας, φέρεται να διεκδικεί είτε την προεδρία του ευρωκοινοβουλίου, είτε εναλλακτικά να χριστεί πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν.


Οπως μετέδιδε η Die Welt, η Ανγκελα Μέρκελ δέχθηκε την προοπτική να μην γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο Βέμπερ, με αντάλλαγμα να αναλάβει την προεδρία του κοινοβουλίου. Το Bloomberg, από την άλλη, επισήμανε πως η Γερμανίδα προέκρινε ως επικρατέστερες υποψηφιότητες για την Κομισιόν τους Τίμερμανς και Βέμπερ, αποκλείοντας την Βέσταγκερ.

Ταγιάνι: Επιμένει να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν

Την άποψη ότι τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να πάρει ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος που ήρθε πρώτο τις Ευρωεκλογές, δηλάδη ο Μάνφρεντ Βέμπερ επανέλαβε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συμμετοχή του στο πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες πως η θέση του ΕΚ δεν έχει διαφοροποιηθεί. «Τα άλλα κόμματα είναι λογικό να υποστηρίζουν τους δικούς τους υποψήφιους. Ωστόσο με αυτό δε γίνεται σεβαστή η αρχή του κορυφαίου υποψήφιου. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή ο υποψήφιος που ηγείται της λίστας στο κόμμα που κερδίζει τις εκλογές παίρνει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακόμα και αν δεν είναι νομικά υποχρεωτικό», δήλωσε ο Ταγιάνι.