Περισσότεροι από 44 πρόσφυγες και μετανάστες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που σημειώθηκε εναντίον κέντρου κράτησης στη συνοικία Ταζούρα κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης, μια επίθεση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και αποδίδεται στις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ οι οποίες εδώ και τρεις μήνες προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον 70 μετανάστες τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτή, σύμφωνα με «προκαταρκτικό απολογισμό», επεσήμανε εκπρόσωπος των υπηρεσιών διάσωσης Οσάμα Άλι.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ απεκδύονται κάθε ευθύνη για τον βομβαρδισμό ενός κέντρου κράτησης μεταναστών που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 44 άνθρωποι.

Λίγες ώρες αργότερασημειώθηκε αεροπορική επίθεση και διεκόπη η εναέρια κυκλοφορία στο μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας, το Μιτίγκα.

Εκπρόσωπος των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στρατηγός Άχμεντ αλ Μισμάρι, δήλωσε στο Reuters πως οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης (Λιβυκός Εθνικός Στρατός) κατέστρεψαν το κέντρο ελέγχου για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση στο Μιτίγκα.

Μια πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας του αεροδρομίου, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές από την επίθεση.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σήμερα τη «φρικτή επίθεση» που πραγματοποιήθηκε εναντίον του κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Το ίδιο έπραξε και η Τουρκία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι εξοργισμένος και κάλεσε στη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντούρατζιτ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι ακριβείς συντεταγμένες του κέντρου κράτησης είχαν δοθεί στα εμπλεκόμενα μέρη.