Έτοιμος να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρόεδρος εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί, κατ’ αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον Γ.Γ. των Η.Ε. ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά. Έτσι, πρόσθεσε, «υιοθετεί εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον Γ.Γ. στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου».

Τόνισε επίσης πως ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κυρίας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλισης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, «με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».

«Επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει βεβαίως ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφόρηση ότι αλλάζει η τουρκοκυπριακή στάση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχει ενημέρωση ότι έχει απευθυνθεί ο Ακιντζί με αυτή την επιστολή στις 10 Ιουλίου, στον ΓΓ των ΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο βαθμό που επρόκειτο για εισήγηση που είχε καταθέσει στο παρελθόν και γραπτώς στον ΓΓ στις 14 Ιουνίου την τελευταία φορά, οπωσδήποτε αντικρίζει θετικά αυτή την εισήγηση του κ. Ακκιντζί και με τη σημερινή μας τοποθέτηση ο Πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε μόνοι τους είτε στην παρουσία της κας Λουτ, προκειμένου να διεξέλθουν αυτή την πρόταση.

Πρόκειται για μια εισήγηση που είχε κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια σύσκεψη διαδικαστικού χαρακτήρα για να προετοιμάσει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων με τη σύνθεση της διάσκεψης των ΗΕ στο Κραν Μοντανά και βέβαια, όπως υπενθυμίζεται, είναι απαραίτητο να υπάρξει το κατάλληλο θετικό κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σημερινή του τοποθέτηση υπογραμμίζει ότι «βλέπει θετικά την επιστολή και την εισήγηση του κ. Ακκιντζί της 10ης Ιουλίου, κατ’ αντίθεση με την πρόταση που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου για ζήτημα των υδρογονανθράκων η οποία σίγουρα δεν συμβαδίζει με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τα δύο θέματα είναι διαφορετικά, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος, όπως έχει συμφωνηθεί στη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, ετοιμάζει μια επιστολή προς τον ΓΓ των ΗΕ (για το θέμα των υδρογονανθράκων), ενώ σήμερα τοποθετείται απέναντι στην εισήγηση και είναι ανοικτή η πρόταση για συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όρος απαράβατος είναι ο τερματισμός των προκλήσεων από την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν τίθενται οποιοιδήποτε όροι και προϋποθέσεις από τη δική μας πλευρά, πλην, όμως, είναι σαφές ότι ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει μέσα σε κατάλληλο θετικό κλίμα. Κατάλληλο κλίμα σίγουρα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν έκνομες ενέργειες είτε στη θάλασσα είτε στη ξηρά».

Ερωτηθείς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνεται συνεννόηση αυτή τη στιγμή και έρχονται οι θέσεις των κομμάτων τις οποίες θα λάβει υπόψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνοντας την επιστολή του στον ΓΓ».

Πηγή άρθρου: philenews