Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας με την πλευρά της Άγκυρας να προκαλεί συνεχώς. Η τελευταία όμως κίνηση μπορεί να είναι από τον Λευκό Οίκο όμως φαίνεται πως αποτελεί μία από τις τελευταίες προσπάθειες προκειμένου να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ τηλεφώνησε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του ζήτησε να μην ενεργοποιηθεί το ραντάρ στο ρωσικό σύστημα S-400.

Εάν η Τουρκία απαντήσει θετικά, δεν θα υποβληθούν κυρώσεις, φέρεται να του είπε ο γερουσιαστής, και η Αμερική θα προσφέρει μία ισχυρή εμπορική συμφωνία. Όμως, αν η Τουρκία συνεχίσει τους σχεδιασμούς της, τότε οι κυρώσεις είναι αναπόφευκτες, φέρεται να προειδοποίησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα.


  Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Liberal.gr ο Γκρέιαμ, από τους πιο στενούς συμμάχους του Nτόναλντ Τραμπ, φέρεται να ενεργήσει κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού Προέδρου.

Παράλληλα, όμως, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί πολιτικοί εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την κίνηση αυτή. Ο πρώην Υπουργός Άμυνας -επί Μπαράκ Ομπάμα- Τσακ Χειγκελ διερωτήθηκε «πού είναι ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Άμυνας;" διερωτήθηκε.

Σημειώνεται ότι ο σκληρός πυρήνας των βουλευτών και των γερουσιαστών, που αποτελούν πλειοψηφία, συνεχίζουν να απαιτούν την απόσυρση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.