Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου ηγείται, με το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) με τους Ελεύθερους (FPÖ), ο οποίος σχηματίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017, κατέρρευσε τον Μάιο μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο ο ηγέτης της ακροδεξιάς παράταξης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εμφανιζόταν να προσφέρει το στήσιμο διαγωνισμών για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων σε μια γυναίκα που παρίστανε την ανιψιά ρώσου ολιγάρχη.

Ο Κουρτς αρχικά προσπάθησε να παραμείνει στην καγκελαρία, επικεφαλής ουσιαστικά μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, όμως το Κοινοβούλιο απέπεμψε την κυβέρνησή του και σχηματίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

«Δεν αποκλείω καμία επιλογή ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού» επισήμανε ο Κουρτς στην αυστριακή δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση (ÖRF), διευκρινίζοντας πάντως πως στην επόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει αξίωμα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο Χέρμπερτ Κικλ.

Το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με διαφορά εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ