Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει το διπλό μακελειό που σημειώθηκε στις ΗΠΑ, ενώ η αμερικανική κοινωνία παρακολουθεί για πολλοστή φορά μέσα στο 2019 να επαναλαμβάνεται το σκηνικό με ενόπλους να σκορπούν το θάνατο.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για είκοσι νεκρούς και είκοσι έξι τραυματίες από την επίθεση του ενόπλου που άνοιξε πυρ έξω από το πολυκατάστημα Walmart.

Το Σάββατο, ένοπλος άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο και σκότωσε τουλάχιστον 20 ανθρώπους, ενώ λίγες ώρες μετά, ένας δράστης αρχίζει να πυροβολεί στην πόλη Ντέιτον του Οχάιο.

Δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αυτός που θεωρείται ότι ήταν ο δράστης, σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 16 μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία στο Twitter.

Την ίδια στιγμή το γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα σοκαριστικό βίντεο, όπου ακούγονται οι πυροβολισμοί και διακρίνονται οι πανικόβλητοι θαμώνες καθώς τρέχουν να σωθούν.

Δείτε τη στιγμή της επίθεσης




Σοκάρουν οι μαρτυρίες


Οι περιγραφές των μαρτύρων σοκάρουν, με έναν από αυτούς να κάνει λόγο για «40-50 πυροβολισμούς» έξω από το μπαρ. «Υπάρχουν νεκροί στο δρόμο παντού… έγινε μακελειό εδώ πέρα», ανέφερε. Μια άλλη αυτόπτης μάρτυς, η Τέιλορ Μέιμπερι είπε στο NBC ότι βρισκόταν με μια φίλη της στο μπαρ όταν άκουσαν ξαφνικά τους πυροβολισμούς. Αρχικά έκαναν βουτιά στο πάτωμα για να καλυφθούν από τις σφαίρες και στη συνέχεια έτρεξαν στις τουαλέτες, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο κι άλλοι θαμώνες.

Το μακελειό στο Ελ Πάσο

Λίγες ώρες νωρίτερα, νεαρός έσπειρε τον τρόμο και το θάνατο σε πολυκατάστημα στο Ελ Πάσο σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα. Ο νεαρός άρχισε να ρίχνει το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) στον χώρο έξω από το πολυκατάστημα Walmart, που προτιμούν πολλά μέλη της κοινότητας των λατινοαμερικάνων του Ελ Πάσο. Ο οπλοφόρος τραυμάτισε ακόμα 26 άτομα, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν το βράδυ του Σαββάτου σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο μακελάρης, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε συντάξει ένα «μανιφέστο» το οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».



Ο συγκεκριμένος προσδιορισμός αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή, το θρήσκευμα, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους. Ένα κείμενο που αποδίδεται στον δράστη κυκλοφορεί ήδη στο Διαδίκτυο.

Καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας» κι αναφέρεται στη σφαγή που διέπραξε λευκός ρατσιστής σε τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας (15η Μαρτίου, 51 νεκροί). Σε στιγμιότυπο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που μεταφόρτωσε στο Διαδίκτυο ο τηλεοπτικός σταθμός KTSM, ο νεαρός εικονίζεται να κινείται προς το πολυκατάστημα με ένα τουφέκι στα χέρια και τα αυτιά του καλυμμένα με ωτοασπίδες σκοπευτηρίου.

Μανιφέστο μίσους

Σύμφωνα με ΜΜΕ ο άνδρας που σκόρπισε το θάνατο ονομάζεται Πάτρικ Κ. Κατάγεται από την πόλη Άλλεν, κοντά στο Ντάλας, 9 ώρες με το αυτοκίνητο.

Σε βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που μεταδόθηκε από το τοπικό κανάλι KTSM, φαίνεται να μπαίνει οπλισμένος στο σούπερ μάρκετ, με τα αυτιά καλυμμένα με ακουστικά κατά του θορύβου. «Διαθέτουμε ένα μανιφέστο, που αποδίδεται στον νεαρό, το οποίο δείχνει ότι η πράξη του έχει σε μεγάλο βαθμό υπόβαθρο ρατσιστικού μίσους» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκρεγκ Άλλεν, αρχηγός της αστυνομίας του Ελ Πάσο. «Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες, διότι θα πρέπει να εξακριβώσουμε, εάν το μανιφέστο προέρχεται από τον άνθρωπο που συλλάβαμε. Δεν θέλουμε να κάνουμε την κατάσταση ακόμη πιο πολύπλοκη κάνοντας δηλώσεις που ενδεχόμενα να αλλοιώσουν τις έρευνες».

Τραμπ: «Άνανδρη ενέργεια, πράξη μίσους»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε το «τραγικό» μακελειό στο Ελ Πάσο, που χαρκατήρισε «άνανδρη ενέργεια» και « πράξη μίσους». «Δεν υπάρχουν λόγοι ούτε προσχήματα που θα δικαιολογήσουν ποτέ τον σκοτωμό αθώων ανθρώπων», συμπλήρωσε ο μεγιστάνας μέσω Twitter.

«Σήμερα, ο πληθυσμός του Ελ Πάσο επλήγη από μια ειδεχθή και παράλογη πράξη βίας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ. Μεταξύ των νεκρών ήταν και τρεις Μεξικανοί, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και θυμίζοντας ότι το Ελ Πάσο βρίσκεται απέναντι στη Σιουδάδ Χουάρες, ένα από τα σημεία συγκέντρωσης των μεταναστών

Ο Τραμπ στόχος κριτικής

Ο φερόμενος δράστης που συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση, ανακρίνονταν για πολλές ώρες. «Πράξη δειλίας χωρίς καμιά δικαιολογία» έγραψε σε twitt ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος σύμφωνα με εκπρόσωπό του ενημερώνονταν συνεχώς για την κατάσταση. Πολλοί, μεταξύ αυτών και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέτο ο Ρούρκε, που κατάγεται από το Ελ Πάσο, κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι με τις δηλώσεις του δίνει τροφή στον ρατσισμό.

Τελευταία επιτέθηκε προσωπικά σε έγχρωμο βουλευτή των Δημοκρατικών, ενώ επανειλημμένα επιτέθηκε λεκτικά κατά προσφύγων από τη Λατινική Αμερική. Tέτοιου είδους μακελειά σε σχολεία, πανεπιστήμια ή σε δημόσιους χώρους, γίνονται συχνά στις ΗΠΑ. Προσπάθειες αυστηροποίησης του νόμου περί οπλοκατοχής απέβησαν άκαρπες, επειδή κυρίως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αντίθετοι. Αλλά και το αμερικανικό λόμπι της πανίσχυρης οργάνωσης NRA πολεμά με κάθε τρόπο κάθε προσπάθεια ρύθμισης της οπλοκατοχής στη χώρα