«Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου», όπως αυτοαποκαλείται, λειτουργεί στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Κερύνεια. Οι «λειτουργίες» τελούνται στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου (Πάνω Κερύνεια) και της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη (Arapkoy).

Η «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» έχει ιστοσελίδα (https://pravkipr.ru), στην οποία η «εκκλησία» εμφανίζεται να λειτουργεί ως σωματείο υπό την επωνυμία «Ορθόδοξος Σύνδεσμος Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».

Σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, που υπογράφει ο Αριστείδης Βικέτος, αναφέρεται πως η «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» έχει εφημέριο τον π. Αλεξέι Ιβάνοφ, ο οποίος χειροτονήθηκε το 2014 στα κατεχόμενα από τον Μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο (Agafangel Pashkovsky), επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό. Επίσης, υπάρχει διάκονος και υποδιάκονος. Ο π. Αλεξέι Ιβάνοφ γεννήθηκε το 1973 στη Μόσχα. Έγγαμος, έχει 3 κόρες. Ζει στα κατεχόμενα εδώ και μερικά χρόνια, πριν χειροτονηθεί. Σπούδασε οικονομικά και μετά αποφοίτησε από τα Ανώτατα Θεολογικά Μαθήματα της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας και το Ανθρωπιστικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Sholokhov. Έχει ειδικευτεί στις μεθόδους διδασκαλίας της ορθόδοξης θεολογίας.

Στην ισοσελίδα της «εκκλησίας» ανφέρεται: «Είναι πολύ ευχάριστο, που μια λειτουργούσα Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εμφανίστηκε στη Βόρεια Κύπρο. Οι Ορθόδοξοι, που ήδη ζουν στη Βόρεια Κύπρο ή σχεδιάζουν να μετακομίσουν εδώ για μόνιμη κατοικία, έχουν μια υπέροχη ευκαιρία να ζήσουν μια πλήρη πνευματική χριστιανική ζωή, επισκεπτόμενοι την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κερύνεια: Να εξομολογηθούν, να λάβουν κοινωνία. Τα μυστήρια του Χριστού, να βαφτιστούν, να παντρεύονται».

Σημειώνεται ότι «διαμορφώθηκε με βάση τη ρωσόφωνη ορθόδοξη κοινότητα της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναζητούσε ευκαιρίες για την οργάνωση μιας πλήρους πνευματικής και λειτουργικής ζωής στη Βόρεια Κύπρο».

Η ιστοσελίδα κάνει και προπαγάνδα υπέρ της «ΤΔΒΚ», γράφοντας: «Λίγοι γνωρίζουν ότι η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θεωρούν απαραίτητο να υποστηρίξουν τις πολλές χιλιάδες ρωσόφωνων Ορθοδόξων πληθυσμών, που ζουν στη Βόρεια Κύπρο και συχνά δίνουν την εντύπωση ότι οι Χριστιανοί γενικά και οι Ορθόδοξοι, ιδίως, υποβάλλονται σε δίωξη και καταπίεση στη Βόρεια Κύπρο. Ευχαριστώ τον Θεό ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού σχεδόν όλα τα χριστιανικά δόγματα λειτουργούν επίσημα στη Βόρεια Κύπρο: Η Αγγλικανική Εκκλησία, η Καθολική Εκκλησία, διάφορα προτεσταντικά δόγματα και τώρα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έξω από τη Ρωσία».



Αρπαγή εκκλησιών

Η ιστοσελίδα δίνει πληροφορίες για ορθόδοξες εκκλησίες στην Κερύνεια και προσθέτει ότι η Παναγία στο χωριό Κλεπίνη εξυπηρετεί και ορθόδοξους, που ζουν στις περιοχές Αμμοχώστου και Τρικώμου. Η εκκλησία της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη αποκαταστάθηκε από Ρώσους εργολάβους.

Σε μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Ανάληψη, Πεντηκοστή) οι λειτουργίες τελούνται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Κερύνειας. (Πάνω Κερύνεια).

Για τον Άγιο Γεώργιο στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι για μεγάλο διάστημα ήταν υπό την φύλαξη ηλικιωμένου ζεύγους Κυπρίων, η γυναίκα, που απεβίωσε πριν μερικά χρόνια, ήταν Ελληνοκύπρια και χριστιανή (σ.σ: πρόκειται για την Αγγελική Καρεφυλλίδη-Γιασάρ , που απεβίωσε το 2013 στα τα 85 της χρόνια) και ο σύζυγος είναι Τουρκοκύπριος και μουσουλμάνος.

Μεθόδευση τύπου Παπά-Ευτύμ

Η όλη μεθόδευση εγκαθίδρυσης μίας νέας εκκλησίας στην κατεχόμενη Κύπρο -πέραν της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου, στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν όλες οι ορθόδοξες μητορπόλεις και ενορίες της Μεγαλονήσου- θυμίζει εν πολλοίς το αποτυχημένο τέχνασμα της Αγκυρας τον περασμένο αιώνα να δημιουργήσει μία λεγόμενη «τουρκοορθόδοξη εκκλησία» για τους τουρκόφωνους ορθόδοξους πληθυσμούς της Ανατολίας, υπό τον διαβόητο Παπά-Ευτύμ, στο πλαίσιο των διώξεων κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Πολύ σοβαρό το ζήτημα»

Έγκυρη εκκλησιαστική πηγή επεσήμανε στον «Φιλελεύθερο» ότι η ίδρυση της «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Κύπρου», σημαίνει:

⦁ Κατάλυση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας Κύπρου.
⦁ Εισπήδηση σε δικαιοδοσία άλλης Εκκλησίας.
⦁ Αναγνώριση των κατοχικών αρχών.
⦁ Αρπαγή εκκλησιών και περιουσίας της τοπικής Εκκλησίας.
⦁ Δεν γίνεται αναφορά στην κανονική Εκκλησία Κύπρου.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να απασχολήσει τον Μητροπολίτη Κυρηνείας και την Σύνοδο, σημείωσε η ίδια πηγή.

Η απάντηση της ρωσικής πρεσβείας

Από την πλευρά τη η πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία δηλώνει ότι παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και βρίσκεται στην μόνιμη επαφή με τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου της Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας το άρθρο του «Φιλελεύθερου», η ρωσική πρεσβεία τονίζει ότι τα δεδομένα ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επειδή σύμφωνα με την επίσημη βεβαίωση από το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας από το 4 Φεβρουαρίου ο κ. Αλεξει Ιβανόφ, ο οποίος αυτοαποκαλείται όπως κληρικός της «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό» και ως επικεφαλής της μη κανονικής ενορίας στην Κερύνεια, δεν είναι και ποτέ δεν ήταν ο κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν χειροτονήθηκε κανονικά και είναι εκτός πλήρους επαφής με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. «Αυτή η βεβαίωση επιδόθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο Β'» αναφέρει η ανακοίνωσή του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Η πρεσβεία της Ρωσίας υπογραμμίζει ότι οι επίσημοι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο είναι σταλμένοι να τελούν λειτουργίες για Ρωσόφωνους Ορθόδοξους κατοίκους στην Μητρόπολη της Λεμεσού και στην Μητρόπολη της Τριμυθουντος της Εκκλησίας Κύπρου. «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα συμπεριφέρεται με σεβασμό στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας Κύπρου και καθοδηγείται από την αρχή της απόλυτης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας Κύπρου στο κανονικό έδαφός της, που επεκτείνεται στο όλο το νησί» καταλήγει η ανακοίνωση.