Ο Μπόρις Τζόνσον το μεσημέρι της Πέμπτης πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων και συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν με το Brexit να κυριαρχεί στην ατζέντα.

 Ωστόσο όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που διένειμε το Pool της Γαλλικής προεδρίας και μέσα από το Associated Press κάνει τον γύρο του κόσμου, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει βάλει το πόδι του πάνω σε ένα τραπέζι.

 Η κίνηση αυτή προκάλεσε αμηχανία και ενόχληση στον Γάλλο πρόεδρο - οι Γάλλοι φημίζονται για το savoir vivre- κάτι που αποτυπώνεται και στον φωτογραφικό φακό. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζόνσον εμφανίζεται στο φακό με τα πόδια πάνω σε τραπέζι ή γραφείο. Συγκεκριμένα πριν από ένα μήνα φωτογραφήθηκε με τα πόδια πάνω στο γραφείο, λίγη ώρα πριν μεταβεί στη Ντάουνινγκ Στριτ για να ορκιστεί πρωθυπουργός.

Πέραν της -αν μη τι άλλο μη ενδεδειγμένης- συμπεριφοράς του βρετανού πρωθυπουργού, σε πολιτικό επίπεδο, το αίτημα του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας για επαναδιαπραγμάτευση του Brexit από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή ένωση προσέκρουσε στην αποφασιστική και καθαρά ευρωπαϊκής λογικής στάση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Στην συνάντησή τους οι δύο πολιτικοί αυτό το φλέγον θέμα συζήτησαν, αλλά δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν. Οι δηλώσεις τους στον Τύπο δημιούργησαν την εντύπωση των παράλληλων μονολόγων. Γερμανία:

Οι δύο πολιτικοί εμφανίστηκαν προσκολλημένοι αμφότεροι στις γραμμές τους: Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να «ανοίξει» τη συμφωνία και να τη διαπραγματευθεί, και ο Μακρόν υποστήριξε ότι αυτό είναι αδύνατον. Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για να αλλάξει ουσιαστικά η υφιστάμενη συμφωνία: «Μέσα σε 30 ημέρες δεν θα βρούμε μια νέα συμφωνία απόσυρσης που θα διαφέρει και πάρα πολύ από την υπάρχουσα». Επανέλαβε δε τη θέση ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια «δεν είναι επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οσον αφορά το ιρλανδικό ζήτημα, ο Μακρόν είπε ότι «οι ρήτρες ασφαλείας της Ιρλανδίας δεν αποτελούν απλώς τεχνικούς περιορισμούς αλλά ζωτικές εγγυήσεις για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ιρλανδία και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς που αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Ο Τζόνσον αντέτεινε ότι «υπάρχει τρόπος» επανασχεδιασμού και αναφέρθηκε αορίστως σε «ένα εξαιρετικό έγγραφο» βρετανών νομοθετών που όμως έχει ήδη απορριφθεί ως μη εφαρμόσιμο από τις Βρυξέλλες...