Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στον Αμαζόνιο, ο οποίος πλήττεται από εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, σε μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.

Τα νέα πύρινα μέτωπα «ξεφυτρώνουν» στα μανιτάρια, με τη διεθνή κοινότητα να κλιμακώνει τις πιέσεις στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μποσονάρου, προκειμένου να αναλάβει δράση.

Το ζήτημα άλλωστε, βρίσκεται στην ατζέντα της εν εξελίξει συνόδου κορυφής των G7, η οποία λαμβάνει χώρα στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι στην περιοχή του Αμαζονίου έχουν εκδηλωθεί από τον Ιανουάριο συνολικά 78.383 φωτιές, αριθμός ρεκόρ για την τελευταία 6ετία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τις περισσότερες πυρκαγιές ευθύνεται η αποψίλωση του δάσους, καθώς όταν μία έκταση εκχερσώνεται, η βλάστηση καίγεται κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, η οποία διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή στην περιοχή της Αμαζονίας εκδηλώθηκαν πάνω από 1.663 εστίες φωτιάς.

Η μεγάλη οικολογική καταστροφή εξελίσσεται σε αρκετά κράτη της Νότιας Αμερικής, καθώς το δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται σε Βραζιλία, Κολομβία, Περού, Βολιβία, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Σουρινάμ και Εκουαδόρ.

Την ίδια στιγμή, οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει μεγάλες εκτάσεις της Νότιας Αμερικής, προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

«Ανησυχώ πολύ για το περιβάλλον και την υγεία μας», δήλωσε η Ντελμάρα Σίλβα, κάτοικος στο Πόρτο Βέλο της Βραζιλίας. «Έχω μια κόρη που έχει αναπνευστικά προβλήματα και με τις πυρκαγιές υποφέρει περισσότερο».