Με τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Αμερικανού πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινά η σημερινή μέρα της συνόδου των G7.

Εν όψει της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών, ο ένοικος του Λευκού Οίκου εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. «Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει εις πέρας τη δουλειά» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται καμία συμβουλή». Παράλληλα, έκανε λόγο για μία «σημαντική εμπορική συμφωνία» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Νωρίτερα, άλλωστε, ο Τζόνσον κάλεσε τις ΗΠΑ να άρουν τα εμπόδια που υπάρχουν για όσες βρετανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει «την εμπορική ειρήνη» αντί του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής δασμών. «Συγχαίρω τον πρόεδρο για τα όσα πετυχαίνει η αμερικανική οικονομία, είναι φανταστικό να το βλέπουμε», σημείωσε ο Τζόνσον.

«Η άποψή μας σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο είναι ότι τασσόμαστε περισσότερο υπέρ της εμπορικής ειρήνης, γενικά», εξήγησε. «Δεν μας αρέσουν οι δασμοί, γενικά».

Μετά το πρωινό τους γεύμα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Σίνζο Άμπε, τον Τζουζέπε Κόντε και τον Τζάστιν Τριντό για να συζητήσουν την παγκόσμια ασφάλεια και την κατάσταση της οικονομίας.

Παράλληλα, οι ηγέτες της G7 θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σήμερα σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, αλλά επίσης, κάτι που αναμένεται να είναι πιο δύσκολο, για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Ευρωπαίοι και Ιάπωνες επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, ο οποίος επιδεινώθηκε περαιτέρω την Παρασκευή με την ανακοίνωση επιβολής νέων δασμών.

«Οι εμπορικές εντάσεις είναι κακές για όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφράζοντας τη γενική ανησυχία.