Ασφαλώς και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για μια χώρα να αλλάζει ή και να δημιουργεί από το μηδέν μια νέα πρωτεύουσα. Συνέβη με την Μπραζίλια στη Βραζιλία, το 1960 ή την Καμπέρα της Αυστραλίας το 1911.

Αυτό που ίσως είναι ασυνήθιστο είναι να αποφασίζει μία χώρα τη μετακόμιση, λόγω συμφόρησης. Αυτό πρόκειται να συμβεί στην Ινδονησία, η οποία θα μεταφέρει την πρωτεύουσα σε άλλο σημείο της χώρας.

Η Τζακάρτα, η πρωτεύουσα που όλοι γνωρίζουμε, δεν αντέχει άλλο. Εκεί ζουν πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι και εκεί παράγεται (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον) πάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας. Η πόλη όμως έχει και ένα ακόμα πρόβλημα: περιοχές της βουλιάζουν.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας δήλωσε ότι η νέα πρωτεύουσα θα χτιστεί στην επαρχία του Ανατολικού Καλιμαντάν, στη νήσο Βόρνεο. Το κόστος της μετακόμισης θα είναι ιδιαίτερα υψηλό: Πάνω από 32,7 δισ. δολάρια, τα οποία θα καλύψει κυρίως ο ιδιωτικός τομέας.

«Η νέα περιοχή έχει στρατηγική σημασία. Είναι στο κέντρο της Ινδονησίας και κοντά σε πολλές αστικές περιοχές. Το βάρος που σηκώνει η Τζακάρτα ως οικονομικό, διοικητικό και εμπορικό κέντρο είναι τεράστιο» τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της χώρας.

Ο πρόεδρος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν θα διαταραχθεί η πολύτιμη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, όπου θα χτιστεί η νέα πόλη. Όπως αναφέρει ο Guardian, στο Καλιμαντάν υπάρχουν τροπικά δάση, αλλά και ουρακοτάγκοι. Είναι από τα λίγα μέρη που το ζώο αυτό ζει στο φυσικό του περιβάλλον. 

Όλα αυτά, θα φανούν στην πορεία. Η μετακόμιση δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2024.