Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, παρά το τελεσίγραφο που είχε δώσει σε μέλη του κόμματός του και πλέον το σενάριο για πρόωρες εκλογές είναι πέρα για πέρα υπαρκτό... Οπως αναμενόταν, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αλλάξει γνώμη στους βουλευτές, ακόμη και σε αυτούς του κόμματων των Συντηρητικών. Η πλειοψηφία στάθηκε απέναντί του και ψήφισαν την νομοθετική πρόταση για την απαγόρευση ενός άτακτου Brexit.

Μετά από την απόφαση ενός βουλευτή των Συντηρητικών να αποχωρήσει από το κόμμα και να πάει να κάτσει με τους Φιλελεύθερους, την ώρα της ομιλίας του Τζόνσον, ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, που μόλις είχε χάσει την πλειοψηφία. Αργά τη νύχτα τέθηκε σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο της συμμαχίας ανταρτών Συντηρητικών και βουλευτών της αντιπολίτευσης, με στόχο να μπλοκάρουν ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία, στην οποία τελικά δικαιώθηκαν.

Μπόρις Τζόνσον: Ακυρώνεται οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit
Νωρίτερα, ο Τζόνσον στην τοποθέτησή του, τόνιζε πως δεν είναι καλό να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές, αλλά θα το πράξει εφ' όσον χρειαστεί. Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ανέφερε στο Κοινοβούλιο πως η απόφαση αυτή σημαίνει ότι «το Κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit», καθώς και ότι «προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα καταθέτει πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και κατηγόρησε τον ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), Τζέρεμι Κόρμπιν, ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε δε, ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.