Eπανήλθε ο πρόεδρος της Τουρκίας στο γνωστό παιχνίδι που παίζει με την ΕΕ εδώ και μία τουλάχιστον 5ετία και αφορά στους πρόσφυγες από τη Συρία, και όχι μόνο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την απειλή του περί «ανοιχτών πορτών» για τους μετανάστες προς την Ευρώπη, σε περίπτωση που η διεθνής υποστήριξη στη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία δεν υλοποιηθεί.

Μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην επαρχία Εσκισεχίρ, ο πρόεδρος επεσήμανε πως «ξεκαθαρίσαμε στην Ευρώπη πως ή θα μοιραστούν το βάρος ή θα ανοίξουμε τις πύλες μας, διότι εμείς δαπανήσαμε 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πώς θα αντέξει στο βάρος των 4 εκατομμυρίων προσφύγων; Μην μας παρεξηγήσουν…»

«Ή θα γίνει αυτό που λέμε ή δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ανοίξουμε τις πύλες μας, ας το σκεφτούν λίγο και εκείνοι» απείλησε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν είχε εκτοξεύσει αντίστοιχους εκβιασμούς για το προσφυγικό προ ημερών, με την ΕΕ να απαντά με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, την ώρα πάντως που η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης, καθώς οι ροές αυξάνονται καθημερινά, οι συνθήκες στις δομές φιλοξενίας γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές, ενώ μέσα σε αυτή την κατάσταση οι κυβερνητικοί παράγοντες πρέπει να συνυπολογίσουν και τις αντιδράσεις τοπικών φορέων στα μέρη όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες.