Ένα ακόμα στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ είδε την καριέρα του στον Λευκό Οίκο να λήγει πρόωρα και άδοξα. Ο λόγος για τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο του προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος κατάφερε πάντως να μείνει στη θέση του για περίπου 500 μέρες, σχεδόν ρεκόρ.

Ο πολιτικός του προϊστάμενος, Ντόναλντ Τραμπ, τον απέλυσε μέσω Twitter. «Ζήτησα την παραίτησή του, η οποία μού δόθηκε σήμερα το πρωί» έγραψε. Εξήγησε ότι διαφώνησε μαζί του σε σειρά θεμάτων. Και αυτό δεν ήταν μυστικό.

Δεν ήταν μυστικό ότι ο Τζον Μπόλτον -παλιό και γνωστό «γεράκι» στις αμερικανικές κυβερνήσεις- είχε πολύ διαφορετικές απόψεις σε σειρά ζητημάτων. Για παράδειγμα ήταν υπέρ του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ, ενώ ο Τραμπ (όπως και άλλοι) δεν έκρυψε ποτέ την άποψή του ότι υπήρξε τεράστιο λάθος.

Ο Μπόλτον ήταν ξεκάθαρα οπαδός των ριζικών λύσεων σε διενέξεις, όπως για παράδειγμα με το Ιράν, όπου παρουσιαζόταν υπέρμαχος της ιδέας ότι το θεοκρατικό καθεστώς πρέπει να ανατραπεί. Ο Τραμπ από την πλευρά του, αν και έπαψε να αναγνωρίζει τη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας με την Τεχεράνη (για το πυρηνικό πρόγραμμα) δεν μίλησε ποτέ για ανατροπή του καθεστώτος.

Ο Μπόλτον δεν είχε δει ποτέ με καλό μάτι την απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να τα βρει με τον δικτάτορα της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ούτε συμφωνούσε με την πρωτοβουλία του προέδρου να καλέσει τους Ταλιμπάν στις ΗΠΑ για να τους πείσει να σταματήσουν τον ανταρτοπόλεμο.

«Δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο να πατήσουν το πόδι τους στις Ηνωμένες Πολιτείες τα μέλη μιας οργάνωσης που από την Ουάσινγκτον χαρακτηρίζεται και επίσημα τρομοκρατική» έλεγε. Σημειώνεται, πάντως, ότι μέχρι νεωτέρας, οι Ταλιμπάν δεν πρόκειται να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπόλτον φαίνεται επίσης να χρεώθηκε την αποτυχία της δεύτερης συνόδου του Τραμπ με τον δικτάτορα της Βορείου Κορέας, στο Ανόι του Βιετνάμ.  Χρεώθηκε επίσης την υπόθεση της Βενεζουέλας. Φαίνεται να παραπλάνησε τον Τραμπ για το πόσο εύκολο θα ήταν να πέσει ο Νικολάς Μαδούρο, πράγμα που ακόμα δεν έχει συμβεί.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, αλλά και πολλές άλλες χώρες του πλανήτη έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον πρόεδρο της Βουλής, Χουάν Γκουαϊδό. Ο Τραμπ μάλιστα τον κάλεσε και στον Λευκό Οίκο.

Πάντως, η άβολη σχέση Τραμπ-Μπόλτον φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες (ή έστω εβδομάδες), καθώς οι δύο άνδρες τώρα διαφωνούν και για το πώς έφυγε ο δεύτερος από τον Λευκό Οίκο: Έφυγε ή «τον έφυγαν»;

Ο Μπόλτον υπόσχεται να μιλήσει προσεχώς. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τον ακούσει κανείς.

Αυτό που όμως είναι βέβαιο και επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά είναι το εξής: Το θέμα δεν είναι αν «ξηλώθηκε» ο Μπόλτον και ο κάθε Μπόλτον, αλλά ποιος μπορεί πραγματικά να μακροημερεύσει στο επιτελείο του προέδρου. Εκτός φυσικά από τα μέλη της οικογένειάς του.