Προκειμένου να αποσυμφοριστεί η κατάσταση η Γερμανία προτίθεται να δέχεται εφεξής στο έδαφός της το 25% των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ιταλία, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, σύμφωνα με όσα αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.
«Έλεγα ανέκαθεν ότι η μεταναστευτική μας πολιτική έχει ένα ανθρωπιστικό πρόσημο. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να πνιγεί», λέει χαρακτηριστικά ο βαυαρός πολιτικός.
Όπως επισημαίνει ο προερχόμενος από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση ΥΠΕΣ, «εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τότε μπορούμε να αναλάβουμε το 25% των διασωθέντων μπροστά στις ιταλικές ακτές ανθρώπων. Αυτό δεν πρόκειται να επιβαρύνει την μεταναστευτική μας πολιτική». Σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική κυβέρνηση δέχεται ήδη το ένα τέταρτο περίπου των διασωθέντων προσφύγων από την Ιταλία.
Στον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αναφέρεται την ίδια ώρα η Kölner Stadt-Anzeiger: «Με μια προσφυγική συμφωνία που της κόστισε έξι δισεκατομμύρια ευρώ η ΕΕ επιχείρησε να απαλλαγεί από το πρόβλημα. Τώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να βάλει και πάλι βαθιά το χέρι στη τσέπη και να εμβάσει και άλλα δισεκατομμύρια στην Άγκυρα για την περίθαλψη των προσφύγων. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να τραβήξει μια σαφή κόκκινη γραμμή: δεν θα πρέπει να δοθούν και πολιτικά ανταλλάγματα στον Ερντογάν. […] Όσον αφορά τα ατομικά δικαιώματα και τη δημοκρατία δεν επιτρέπεται να γίνουν εκπτώσεις στον τούρκο πρόεδρο».
Η «καταστροφική πορεία» της ΕΚΤ
Οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ για περαιτέρω αύξηση των τιμωρητικών επιτοκίων για τις τράπεζες που «παρκάρουν» τα χρήματά τους στη Φρανκφούρτη αντί να τα διαθέτουν μέσω δανεισμού στην πραγματική οικονομία, καθώς και το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κυριαρχούν στις οικονομικές στήλες των γερμανικών εφημερίδων.
Η Tagesspiegel: «Οι τράπεζες θα πληρώνουν εφεξής υψηλότερα τιμωρητικά επιτόκια όταν θα ‘παρκάρουν χρήματα' στην κεντρική τράπεζα. Την ίδια ώρα η ΕΚΤ επαναφέρει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Στόχος είναι να ενδυναμώσει την ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρωζώνης. […] Ωστόσο οι ενέργειες Ντράγκι δεν φέρνουν σταθερότητα. Κάθε άλλο. Ο ίδιος ελπίζει ότι οι τράπεζες θα διαθέσουν τα χρήματα που θα απελευθερώσει η αγορά ομολόγων στο δανεισμό επιχειρήσεων. Ωστόσο οι επιχειρήσεις δανείζονται ήδη σήμερα πιο φθηνά παρά ποτέ. Κατά συνέπεια το φθηνό αυτό χρήμα θα βοηθήσει πρωτίστως να επιβιώσουν εκείνες οι επιχειρήσεις της νότιας Ευρώπης που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν χρεοκοπήσει προ πολλού. Ήδη γίνεται λόγος για εταιρίες-ζόμπι. Με δεδομένη την τρομακτική πολιτική Ντράγκι αυτό δεν προκαλεί έκπληξη».
Αρκετά αιχμηρό και το σχόλιο της Neue Osnabrücker Zeitung: «Υπό την αιγίδα του Ντράγκι η ΕΚΤ χάραξε μια καταστροφική πορεία. Εδώ και καιρό τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων. Οι τράπεζες χάνουν τις αποδόσεις των επιτοκίων και μελλοντικά θα πρέπει να καταβάλλουν ακόμη μεγαλύτερα τιμωρητικά επιτόκια για χρήματα που ‘παρκάρουν'. Ακολούθως θα μετακυλίσουν το κόστος στους πελάτες τους για τους οποίους η αποταμίευση είναι εδώ και καιρό ασύμφορη. Το φθηνό χρήμα φουσκώνει τις τιμές στην αγορά ακινήτων και στις χρηματαγορές, την ώρα που οι αγορές ομολόγων απαλλάσσουν τα κράτη από την πίεση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Το χειρότερο όμως είναι οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της πολιτικής. Την ώρα που οι εύποροι πολίτες χαίρονται για τις αυξανόμενες τιμές των ενοικίων και μετοχών, τα συντάξιμα του μέσου πολίτη παίρνουν τον κατήφορο».