Οι ουκρανικές αρχές πρέπει να ερευνήσουν τις δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν, του γιου του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μίκολα Αζάροφ, «ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν σύννομες».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Μ. Αζάροφ, καταζητούμενος στην Ουκρανία για κατάχρηση εξουσίας, ανέφερε πως δεν γνωρίζει να υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν ότι ο Χάντερ Μπάιντεν διέπραξε κάποια αξιόποινη πράξη, όμως είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού να επιβεβαιωθεί η νομιμότητα των πράξεών του.

Είναι σημαντικό, σημείωσε, να ερευνηθεί τι έκανε ο Μπάιντεν για την Burisma που να δικαιολογεί τον μισθό του. «Αν είχε ενεργό ρόλο (στη διοίκηση), τότε δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο. Αλλά αν απλώς ήταν στο μισθολόγιο και έπαιρνε χρήματα, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί παράβαση του νόμου», είπε.

Σε άλλη συνέντευξη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν είπε στο πρακτορείο Reuters ότι αιφνιδιάστηκε με την απόφαση του Λευκού Οίκου να δώσει στη δημοσιότητα την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Με βάση την ουκρανική νομοθεσία, αυτά τα τηλεφωνήματα είναι άκρως απόρρητα και ο Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να δώσει κάποια περίληψη ή το πλήρες, απομαγνητοφωνημένο κείμενο, στη δημοσιότητα.

Ο Κλίνκιν ήταν παρών και άκουογε όταν ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μιλούσε τηλεφωνικά με τον Τραμπ. Όπως είπε, ποτέ δεν άκουσε τον Τραμπ να θέτει το θέμα του Μπάιντεν σε αυτές τις συνομιλίες ή να ζητά προσωπικές χάρες σε αντάλλαγμα για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

«Το στυλ και ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί ο Τραμπ ήταν μάλλον παρόμοια, όμως το περιεχόμενο διέφερε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω, χωρίς να αποκαλύψω λεπτομέρειες», τόνισε.