Ο νεαρός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ο μεγάλος νικητής των πρόωρων εκλογών που έγιναν στη χώρα μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το κεντροδεξιό κόμμα του καγκελαρίου κινείται στο 38,4%, το υψηλότερο από το 2002. Μεγάλος νικητής των εκλογών και το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο εκτοξεύθηκε στο 12,4%. Οι Σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στο 21,5% αν και παραμένουν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.

Χωρίς αμφιβολία ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών ήταν το ακροδεξιό FPΟ με το ποσοστό του να πέφτει στο 17% (-10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές).

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως πρόεδρος του κόμματος Χανς Στράχε βρέθηκε στο επίκεντρο οικονομικού και πολιτικού σκανδάλου, όταν αποκαλύφθηκαν συνομιλίες του με εκπροσώπους Ρώσων ολιγαρχών.

Σε εκείνες τις συνομιλίες -στην Ίμπιζα της Ισπανίας- ο Στράχε φέρεται να προσφέρει ακριβά συμβόλαια σε ρωσικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αυστρία με αντάλλαγμα με οικονομική στήριξη στο κόμμα του. 

Το σκάνδαλο προκάλεσε την διάλυση του συνασπισμού του καγκελαρίου Κουρτς με την ακροδεξιά (ο Στράχε ήταν αντικαγκελάριος), με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Το ζητούμενο πλέον είναι με ποιο κόμμα θα συγκυβερνήσει ο νυν καγκελάριος. Παρά το θρίαμβο και την πρώτη θέση, δεν έχει αυτοδυναμία στη Βουλή.

Eπί συνόλου 183 εδρών, το κόμμα του Κουρτς εξασφαλίζει 73 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 41, η ακροδεξιά 32, οι Πράσινοι 23 έδρες και το κόμμα Neos 14 έδρες.  

Πάντως, παρά την αλλαγή ηγεσίας στους κόλπους της ακροδεξιάς, ο Κουρτς δεν φαίνεται να επιθυμεί νέα συνεργασία μαζί της. Αν και το σενάριο δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί οριστικά, ακόμα και στην κεντροδεξιά εκτιμούν ότι δεν πρέπει να «μπλέξουν» και πάλι με το συγκεκριμένο κόμμα, αφού στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν συσσωρευθεί μικρά και μεγάλα σκάνδαλα με στελέχη του.

Υποψήφιοι «μνηστήρες» για τον Κουρτς είναι οι Πράσινοι, αλλά και το φιλελεύθερο κόμμα Neos, το οποίο έλαβε ένα 7,4%. 

«Θα μιλήσω με όλα τα κόμματα» δήλωσε πρόσφατα ο 32χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς, ωστόσο, ένα σενάριο που φαίνεται να μην τον ενδιαφέρει είναι ο «μεγάλος συνασπισμός» με τους Σοσιαλδημοκράτες, κάτι που για δεκαετίες ήταν ο κανόνας στην Αυστρία.

Έτσι κι αλλιώς, η ατζέντα της κεντροδεξιάς στην Αυστρία ελάχιστη σχέση έχει με το πρόγραμμα των σοσιαλδημοκρατών, αφού ο Κουρτς υποσχέσθηκε μείωση φόρων σε επιχειρήσεις και νοικουριά, αλλά και μείωση 5 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες.