Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι είχε ακούσει την τηλεφωνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, μια κλήση που βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες στο επίκεντρο έρευνας για την επιβολή μομφής από τους Δημοκρατικούς.

«Έλαβα γνώση του τηλεφωνήματος», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, στην πρώτη φορά που αναφέρθηκε δημόσια στο συγκεκριμένο θέμα, από τη στιγμή που διέρρευσαν πληροφορίες πως είχε ακούσει τη συνομιλία.

Ο Πομπέο δεν είπε περισσότερα πράγματα σχετικά με όσα συζήτησαν οι Τραμπ και Ζελένσκι, ωστόσο ανέφερε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να ξεμπλέξουν με τη διαφθορά».

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, στις 25 Ιουλίου, ο Τραμπ φέρεται να πίεσε στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι να διερευνήσει τις δραστηριότητες του Τζο Μπάιντεν και του γιού του, Χάντερ, στη συγκεκριμένη χώρα. Οι επικριτές λένε ότι ο Τραμπ προειδοποίησε πως η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία εξαρτάται από την διεξαγωγή της έρευνας αυτής και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διακινδύνευσε την εθνική ασφάλεια για πολιτικό κέρδος.