Ουδέτερη στάση επιδιώκει να κρατήσει η ιταλική εταιρεία Eni στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας με αφορμή τις παράνομες δραστηριότητες της δεύτερης στην ΑΟΖ της Κύπρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου σήμερα και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν ανησυχώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Claudio Descalzi, μιλώντας σε ένα συνέδριο στη Ρώμη. Πρόσθεσε δε πως, «Αν κάποιος εμφανιστεί με πολεμικά πλοία, δεν πρόκειται να κάνω γεώτρηση… και σίγουρα δεν επιθυμώ να προκαλέσω ένα πόλεμο γύρω από αυτό το θέμα».

Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει σε γεώτρηση στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με σχετικές εξαγγελίες των αρχών της Τουρκίας. Λόγος γίνεται για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και το οποίο αναμενόταν να ξεκινήσει γεωτρητικές δραστηριότητες στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, το σημείο που ξεκινά τη νέα παράνομη γεώτρηση η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τις ακτές της Τουρκίας και 80 χιλιομέτρων περίπου νότια της ακτής του Πισσουρίου, στον ονομαζόμενο «περι-Ερατοσθένειο» δακτύλιο. Το σημείο που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την παράνομη γεώτρηση το «Γιαβούζ», βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από το κοίτασμα «Καλυψώ» των Total-Eni και 80 χιλιομέτρων από το κοίτασμα «Γλαύκος» των ExxonMobil-Qatar Petroleum.