Σοκ έχει προκαλέσει στο Παρίσι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να απορρίψει την υποψήφια της Γαλλίας για τη νέα Κομισίον, Σιλβί Γκουλάρ, με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία: Κατά ψήφισαν 82 ευρωβουλευτές, έναντι μόλις 29 που την στήριξαν.

Η Γκουλάρ ήταν πραγματικά το ιδανικό πρόσωπο για το χαρτοφυλάκιο της Βιομηχανίας και Άμυνας, που κέρδισε η Γαλλία. Έχει «κολλήσει χιλιάδες ένσημα» στην Ευρωβουλή, μιλά αρκετές ξένες γλώσσες, είναι καλά δικτυωμένη. 

Ωστόσο, αυτή τη «δικτύωση» δεν την είδαν όλοι με καλό μάτι, δεδομένου ότι στο παρελθόν υπήρξε η επιλογή Μακρόν για την αντιπροεδρία της Τράπεζας της Γαλλίας. Παράλληλα, υπάρχει και ένα θέμα με παράτυπες πληρωμές συνεργατών της. Η ίδια απάντησε ότι δεν υπάρχει δικαστική έρευνα εις βάρος της στην Γαλλία.

Τον πρώτο λόγο στην όλη υπόθεση της απόρριψης είχε το ΕΛΚ. Σημειώνεται ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε απορριφθεί αξιωματούχος της Γαλλίας για την Κομισιόν.

Στο Παρίσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει νέο πρόσωπο, αφού δεν θέλει να χάσει το χαρτοφυλάκιο της Βιομηχανίας, Άμυνας και Πολιτισμού. Κατηγορούν όμως για το φιάσκο την νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι έδωσε στην Φον ντερ Λέιεν λίστα με τρία πρόσωπα για τον Γάλλο επίτροπο και εκείνη διάλεξε την Γκουλάρ. Την προειδοποίησε μάλιστα ότι μπορεί κάποιοι να δημιουργήσουν θέμα με την συγκεκριμένη, αλλά η νέα πρόεδρος της Κομισιόν τον διαβεβαίωσε ότι έχει συνεννοηθεί με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή και όλοι ήταν σύμφωνοι...

Πάντως, η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Ιράτσε Γκαρθία, διέψευσε τον Μακρόν. «Εμείς δεν ερωτηθήκαμε ποτέ για την Γκουλάρ» έγραψε στο Twitter. To ίδιο είπε και ο Βέμπερ από το ΕΛΚ.

Για πολλούς η απόρριψη της Γκουλάρ ήταν η εκδίκηση του ΕΛΚ στον Μακρόν, ο οποίος το καλοκαίρι έδωσε μάχη για να μην γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου.

Τελικά, οι Γάλλοι συμφώνησαν στην Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν (από το ίδιο κόμμα με τον Βέμπερ) και ως αντάλλαγμα πήραν την Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Πάντως, η Γκουλάρ δεν είναι το μόνο πρόσωπο που απορρίφθηκε στη διαδικασία των ακροάσεων στην Ευρωβουλή. Η Ρουμανία και η Ουγγαρία πρέπει να προτείνουν νέα πρόσωπα, αφού και οι δικοί τους υποψήφιοι επίτροποι απορρίφθηκαν.

Πρόκειται για την Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) και ο Λάζλο Τροκσάνι (Ουγγαρία). Οι νομικές υπηρεσίες έκριναν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν επίτροποι, αφού υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα που συγκρούονται με αυτά της Κομισιόν.

Η νομική επιτροπή των Βρυξελλών έκρινε πως η παράλειψη της Πλουμπ να αναφέρει στη φορολογική της δήλωση δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ και το γεγονός ότι ο Τρόκσανι είναι συνιδιοκτήτης ενός γραφείου νομικών συμβουλών και ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης είχε ευνοήσει τις δραστηριότητές του, δεν τους καθιστούν ιδανικούς υποψηφίους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.