Τουλάχιστον 26 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στην βόρεια Συρία από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων συμμάχων τους στην περιοχή, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην περιοχή Ρας αλ-Άιν της τουρκοσυριακής μεθορίου, τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιδρομής της τουρκικής αεροπορίας, η οποία έπληξε φάλαγγα αμάχων και δημοσιογράφων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Βρισκόμασταν στην φάλαγγα κούρδων αμάχων που στόχευσαν οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στο Ρας αλ-Άιν. Η ομάδα μας είναι καλά, αλλά συνάδελφοί μας είναι νεκροί», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Στεφανί Περές, δημοσιογράφος της France Télévisions χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για έναν νεκρό δημοσιογράφο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητά του.

Δείτε το βίντεο από την επίθεση στο κονβόι

Η Τουρκία και οι συμμαχικές της δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στην βόρεια Συρία για να απωθήσουν από την τουρκοσυριακή μεθόριο τις δυνάμεις των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται από την Αγκυρα «τρομοκρατική οργάνωση».

Σε διάστημα πέντε ημερών, τουλάχιστον 104 κούρδοι μαχητές, καθώς και περί τους εξήντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παρατηρητηρίου. Οι συγκρούσεις έχουν προκαλέσει την έξοδο 130.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Αποτροπιαστικό βίντεο κάνει τον γύρο του κόσμου, στο οποίο φαίνονται αντάρτες-σύμμαχοι των τουρκικών δυνάμεων να σκοτώσουν εν ψυχρώ άμαχους Κούρδους.

Οι άνδρες πριν τους σκοτώσουν φωνάζουν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», όπως ακριβώς δηλαδή κάνουν και οι μαχητές του ISIS. Οι χρήστες του διαδικτύου πιθανολογούν ότι το βίντεο είναι από τον αυτοκινητόδρομο M4 τον οποίο ελέγχουν πλέον οι τουρκικές δυνάμεις, σε βάθος 35 χιλιομέτρων στο έδαφος της Συρίας.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο σημείο, στιγμές νωρίτερα είχε εκτελεστεί και η αρχηγός ενός Κουρδικού κόμματος, όταν μπλόκαραν το αυτοκίνητό της, έσυραν του επιβάτες έξω από αυτό και τους σκότωσαν.

Οπως φαίνεται χαρακτηριστικά στο παρακάτω βίντεο, οι σύμμαχοι των τουρκικών δυνάμεων συνεχίζουν να πυροβολούν άμαχους, ενώ αυτοί είναι ήδη νεκροί.

Αντεπίθεση από τους Κούρδους

Από την πλευρά τους, οι καθοδηγούμενες από τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δήλωσαν ότι εξαπέλυσαν επίθεση στον τουρκικό στρατό στη συριακή πόλη Ρας αλ-Αΐν, σκοτώνοντας 75 στρατιώτες και καταστρέφοντας επτά άρματα, σύμφωνα με κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Κατά το πρακτορείο ειδήσεων Firat, 19 ακόμη Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των SDF.

Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι ζητούν για μια ακόμα φορά βοήθεια από τις ΗΠΑ, μόνο και μόνο για να λάβουν την αρνητική απάντηση του Τραμπ, ο οποίο τους ξεκαθαρίζει πως «είστε μόνοι σας». Οι κούρδοι πολιτοφύλακες υποστηρίζουν ότι σκότωσαν 75 τούρκους στρατιωτικούς.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) υποστήριξαν ότι σε επίθεσή τους εναντίον μονάδων του τουρκικού στρατού στην πόλη Ρας αλ Άιν της Συρίας σκοτώθηκαν 75 τούρκοι στρατιωτικοί και καταστράφηκαν επτά άρματα μάχης, μεταδίδουν σήμερα κουρδικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Firat, άλλοι 19 τούρκοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή των ΣΔΔ.

Πυρά κατά της Μέρκελ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως «θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας» και επιτέθηκε στην Άγκελα Μέρκελ. Χαρακτήρισε τη γερμανική προσέγγιση απέναντι στην τουρκική επέμβαση στη Συρία ως «περίεργη» και αναρωτήθηκε αν η Μέρκελ υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση.

«Εμείς δεν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ; Μήπως πήρατε στο ΝΑΤΟ την τρομοκρατική οργάνωση και δεν το ξέρω;», της είπα. «Εσείς τους καλείτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και μετά μας λένε nein, nein. Πότε είδατε κάποιον να κάθεται στο τραπέζι με ένα κράτος-τρομοκράτη στο ίδιο τραπέζι;».

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει πολεμήσει τους τζιχαντιστές», υποστήριξε ο Ερντογάν. Μάχη για τον έλεγχο του βασικού αυτοκινητόδρομου Μ4 Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του (βασικού) αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας.

Η διείσδυση των παραστρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία γίνεται στο πλαίσιο της επιθετικής πολεμικής επιχείρησης κατά των Κούρδων, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Πέντε άμαχοι νεκροί σε αεροπορική επιδρομή Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι μία τουρκική αεροπορική επιδρομή που έγινε σήμερα, κατά της συριακής πόλη Ρας αλ Άιν, είχε ως συνέπεια τον θάνατο εννέα ανθρώπων. Μεταξύ αυτών, πέντε άμαχοι.

Ο διευθυντής του παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός έπληξε μία συγκέντρωση αμάχων που είχαν έρθει στην πόλη Ρας αλ Άιν από την πόλη Καμισλί για δείξουν την υποστήριξή τους, καθώς η Ρας αλ Άιν βρίσκεται στο στόχαστρο των επιθέσεων από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Ένας εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που τελούν υπό την διοίκηση των Κούρδων, δήλωσε ότι η επίθεση αυτή έγινε κατά ενός «κομβόι με αμάχους».