Ημέρες 2017 ζει η Ισπανία, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε τις ποινές για τους πολιτικούς της Καταλονίας που υλοποίησαν το παράνομο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου 2017 υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.

Σημειώνεται ότι εννέα από τους πολιτικούς εκείνης της περιόδου είναι ήδη στη φυλακή, ενώ έξι είναι φυγόδικοι. Μεταξύ αυτών, και ο τέως πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτσδεμόν, ο οποιος περιφέρεται ανά την Ευρώπη, δηλώνοντας «αυτοεξόριστος». Εξελέγη μάλιστα ευρωβουλευτής τον Μάιο, ωστόσο, το Στρασβούργο τον έχει βάλει στον «πάγο», αφού η Μαδρίτη είναι αυτή που πρέπει να επικυρώσει την εκλογή του.

Όπως έγινε γνωστό, σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια καταδικάστηκαν οι εννέα που είναι στη φυλακή, ενώ άλλοι τρεις πολιτικοί έπεσαν στα μαλακά με ποινές 20 μηνών, εξαγοράσιμες προς 200 ευρώ/μέρα. 

Η μεγαλύτερη ποινή επιδικάστηκε στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Οριόλ Χουνκέρας, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για εξέγερση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Κάθειρξη 11 ετών και 9 μηνών για την τότε πρόεδρο της τοπικής Βουλής, Κάρμε Φορκαντέλ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την ενέργεια, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ισπανίας (το οποίο, σημειωτέον, εγκρίθηκε με δημοψήφισμα) δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θέτει σε κίνδυνο το ενιαίο και αδιαίρετο του κράτους.

Στην Καταλονία ετοιμάζονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την απόφαση του δικαστηρίου.  Ήδη, σε πολλά σημεία της Βαρκελώνης συγκεντρώνονται ομάδες πολιτών και σταματούν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Και όλα αυτά, ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο εν όψει των πρόωρων εκλογών της 10ης Νοεμβρίου.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) δήλωσε ότι το «Κράτος Δικαίου λειτούργησε με διαφάνεια, χωρίς καμία πίεση και αυτό λέει πολλά για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

Η Καταλονία, το δημοψήφισμα και οι κάλπες

Η Καταλονία είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας. Από εκεί γίνεται το 25,6% των εξαγωγών της χώρας, εκεί γίνεται το 20,7% των ξένων επενδύσεων, εκεί παράγεται το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι στις τοπικές εκλογές που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2017 υπήρξε μια ιστορική ανατροπή στην περιοχή. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκαν οι φιλελεύθεροι Ciudadanos, ένα κόμμα με καταλανικές ρίζες, που όμως πλέον χαρακτηρίζεται ως «εθνικό» με την έννοια ότι έχει παρουσία σε όλη τη χώρα. Τάσσεται δε κατά της ανεξαρτησίας.

Συνολικά, τα κόμματα που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας συγκέντρωσαν 2,2 εκατομμύρια ψήφους, έναντι 2,06 των τριών κομμάτων που επιθυμούν την απόσχιση.

Ωστόσο, τα τρία κόμματα που επιθυμούν την απόσχιση (JxCat του Πουτσδεμόν, ERC του Χουνκέρας που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη και το αντικαπιταλιστικό CUP) συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και σχημάτισαν εκ νέου κυβέρνηση.

Tο συμβουλευτικό δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017 ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ (η πλειονότητα δεν πήγε καν να ψηφίσει) και σφραγίστηκε από πρωτοφανή επεισόδια βίας έξω από εκλογικά κέντρα της Βαρκελώνης και όχι μόνο. 

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, εκείνο τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, επικαλέστηκε το άρθρο 155 του Συντάγματος και αφαίρεσε το δικαίωμα της αυτονομίας από την Καταλονία. Μέχρι τις εκλογές που έγιναν στα τέλη του έτους, την Καταλονία κυβερνούσε απευθείας η Μαδρίτη.