Την απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit προτείνει ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, στην πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωσή της.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εξ όσων γνωρίζουμε, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα του Brexit, λέγοντας πως οι προτάσεις θέτουν σε κίνδυνο την «ασφάλεια των τροφίμων, την περικοπή περιβαλλοντικών στάνταρ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έκθεση του συστήματος υγείας στον κίνδυνο να καταληφθεί από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες».

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία ως έχει… Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει τη στήριξη των συμμάχων στο DUP ή στην πραγματικότητα αρκετών συμμάχων από τα δικά του έδρανα» τόνισε.

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής για να προσπαθήσει να ρίξει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης το Σάββατο, ο Κόρμπιν απάντησε ότι το Σαββατοκύριακο είναι η στιγμή για να συζητηθεί η συμφωνία και άλλα ζητήματα θα είναι για την επόμενη εβδομάδα.

Κλείνοντας τη σύντομη δήλωσή του για τη συμφωνία του Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε αναφερθεί και νωρίτερα στην ανάγκη η όποια συμφωνία να επικυρωθεί με ένα νέο δημοψήφισμα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, λευκός καπνός βγήκε στις Βρυξέλλες, καθώς, επετεύχθη κατ' αρχήν συμφωνία για το Brexit. Η συμφωνία έκλεισε μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από τη μία πλευρά και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, από την άλλη.

Στη συμφωνία για το Brexit, οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως κατέληξαν σε αμοιβαία επωφελή και δίκαιη συμφωνία τόσο για τις πολιτικές προεκτάσεις της αποχώρησης της Βρετανίας, όσο όμως και για το ακανθώδες ζήτημα της Ιρλανδίας και των «σκληρών συνόρων» με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ανοδικά κινήθηκε η βρετανική λίρα στα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας με την ΕΕ για το Brexit, με το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου να σημειώνει υψηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου.