Στις κάλπες προσέρχονται οι πολίτες του Καναδά για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της χώρας. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ήρθε το 2015 από το πουθενά και κέρδισε τις εκλογές, δίνει δύσκολη μάχη για την επανεκλογή του με τις δημοσκοπήσεις να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Ο Τριντό, γιος του εξαιρετικά αγαπητού πρωθυπουργού (1968-1979 και 1980-1984) Πιέρ Τριντό, αγαπήθηκε παράφορα από τους Καναδούς, αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη τα πρώτα χρόνια της θητείας του: Εξαιρετικά χαλαρό στυλ, η στάση του στη διαφορετικότητα (πήγαινε συχνά και στα Gay Pride της χώρας), οι δηλώσεις υπέρ των προσφύγων, οι προσπάθειες για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.  Σχεδόν έμενε στο απυρόβλητο.

Όμως, σπάνια ο μήνας του μέλιτος διαρκεί τόσο πολύ στην πολιτική. Η κυβέρνηση του Τριντό βρέθηκε στον κυκεώνα του σκανδάλου με την κατασκευαστική εταιρεία SNC-Lavalin. Η Δικαιοσύνη κατηγόρησε ευθέως τον ίδιο τον Τζάστιν Τριντό πως αναμείχθηκε στη Δικαιοσύνη, με στόχο να μην φτάσει ποτέ στα δικαστήρια υπόθεση διαφθοράς και χάσει η εταιρεία το δικαίωμα να αναλαμβάνει έργα.

Αλλά και στο θέμα του περιβάλλοντος, υπήρξαν «φάουλ». Ενώ ο Καναδάς θεωρείται μια από τις πλέον «πράσινες» χώρες του πλανήτη, ο Τριντό αποφάσισε να επιτρέψει την εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου σε περιοχές όπου ζουν ιθαγενείς.

Υπήρξαν και αρκετά ακόμα περίεργα στην πρωθυπουργική του θητεία, όπως το ταξίδι του 2018 στην Ινδία, όπου ντύθηκε με παραδοσιακές ινδικές στολές στις περισσότερες απο τις συναντήσεις του ή οι πρόσφατες δημοσιεύσεις φωτογραφιών από πάρτυ στη νιότη του, όπου ο τότε δάσκαλος ξένων γλωσσών Τζάστιν Τριντό είχε βάψει μαύρο το πρόσωπό του, παριστάνοντας τον... Αλαντίν.

Τη θέση του Τριντό διεκδικεί με αξιώσεις ο νέος και σχετικά άγνωστος ηγέτης των Συντηρητικών Αντριου Σιρ. Ο 40χρονος δεν έχει βέβαια τη λάμψη και το χάρισμα του νυν πρωθυπουργού, ωστόσο, το κόμμα του σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι οριακά πρώτο. Έχει δώσει άλλωστε στη χώρα κυβερνήσεις μακράς διάρκειας με πολιτικούς, όπως ο Στίβεν Χάρπερ (2006-2015).

Από τις εκπλήξεις των εκλογών φιλοδοξεί να είναι ο 40χρονος Τζαγκμίντ Σιχ, του κεντροαριστερού Νεοδημοκρατικού κόμματος (NPD). Οι δημοσκοπήσεις τον δίνουν στην τρίτη θέση. 

Όπως πάντα, έδρες διεκδικούν (και κερδίζουν αρκετές) οι πολιτικοί του γαλλόφωνου Bloc Quebecois, που και αυτοί κατεβαίνουν με νέα ηγεσία. Οι Πράσινοι είναι στην τέταρτη θέση των δημοσκοπήσεων και διεκδικούν το δικό τους μερίδιο σε έδρες. Μάλιστα στις λίστες τους υπάρχουν και πρώην υπουργοί του Τριντό που διαφώνησαν μαζί του, ιδίως μετά την υπόθεση της κατασκευαστικής SNC-Lavalin.