Πούτιν και Ερντογάν αναδεικνύονται οι κυρίαρχοι «παίχτες» στη βορειοανατολική Συρία μετά τη μαραθώνια συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών με φόντο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, το μέλλον της εκεχειρίας αλλά και το «μοίρασμα» εδαφών και ρόλων.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να υπάρξει νέα εκεχειρία στην περιοχή για 150 ώρες που θα τεθεί σε ισχύ από το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει σε βάθος περισσότερων των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Από τη συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχει μέριμνα για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις περιοχές, ενώ έγινε γνωστό ότι Ρωσία και Τουρκία θα πραγματοποιούν από κοινού περιπολίες σε μία ζώνη δέκα χιλιομέτρων εντός των συριακών εδαφών.

Στην κοινή ανακοίνωση, αναφέρεται ότι όλες οι δυνάμεις των Κούρδων του YPG (που κάποτε στήριζαν οι ΗΠΑ) θα «αφαιρεθούν» από την Μάνμπιτζ και το Ταλ Ριφάτ.

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» θα συνεχίσει σε μία περιορισμένη περιοχή -ανάμεσα στις πόλεις Τελ Αμπγιάντ και τη Ρας αλ Αΐν- σε μία απόσταση έως και 32 χιλιόμετρα εντός των εδαφών της Συρίας.

Μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας των 150 ωρών, Ρωσία και Τουρκία θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε ζώνη 10χλμ εντός της Συρίας.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Υπογράμμισαν ότι επιθυμούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία και τις αποσχιστικές τάσεις στα εδάφη της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Ερντογάν του εξήγησε τους στόχους της επιχείρησης στη Συρία, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση στο συριακό έδαφος δεν θα πρέπει να δημιουργήσει κωλυσιεργίες στην Συνταγματική Επιτροπή.

Επίσης, υποστήριξε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι κουρδικές δυνάμεις χρειάζεται να διεξάγουν διευρυμένες συνομιλίες προκειμένου να λάβουν υπ’ όψιν τα συμφέροντα όλων των θρησκειών που υπάρχουν στη χώρα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Μπασάρ αλ Άσαντ για το μνημόνιο συνεργασίας. Ο Ρώσος πρόεδρος παρουσίασε στον Άσαντ τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας και εκείνος δήλωσε ότι στηρίζει τις αποφάσεις που έλαβαν οι δύο ηγέτες.

«Ο πρόεδρος Άσαντ ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο αποτέλεσμα της δουλειάς του και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει Σύρους συνοριοφύλακες στα σύνορα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.