Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με αιχμή το Brexit.

Ο Τουσκ έγραψε στο Twitter ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τζόνσον προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους εισηγήθηκε στους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοθεί παράταση στο Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθούν νέα, την τρίτη, αναβολή του Brexit, μετά την απόφαση της βρετανικής βουλής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισε μεν την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit. Ωστόσο οι βουλευτές απέρριψαν το χρονοδιάγραμμά του για εξέταση του νομοσχεδίου των 115 σελίδων για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Κατά συνέπεια, ο Τζόνσον ανακοίνωσε την διακοπή της εξέτασης της συμφωνίας για το Brexit, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει για την νέα αναβολή.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Ντόναλντ Τουσκ πρότεινε στους Ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν το βρετανικό αίτημα και μάλιστα «γραπτώς», χωρίς δηλαδή να χρειασθεί νέα σύνοδος κορυφής. Στην πρότασή του δεν περιλαμβάνει χρονική διάρκεια της αναβολής.

«Οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος»

Εάν οι «27» αποφασίσουν να δώσουν στο Λονδίνο παράταση τριών μηνών, την οποία αναγκάσθηκε να ζητήσει ο Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι πιθανόν να επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Αυτό το σενάριο «φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για την άρση του αδιεξόδου», δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

Το Εργατικό Κόμμα επαναλαμβάνει ότι υποστηρίζει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εάν αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση χωρίς συμφωνία.

Δεν αποφασίζει σήμερα η ΕΕ

Την ίδια ώρα, η συνεδρίαση των πρεσβευτών των χωρών μελών της ΕΕ είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ.

Δεν τίθεται θέμα να ληφθεί σήμερα η απόφαση, προειδοποίησε ωστόσο ένας από τους πρεσβευτές. Κατά την συνεδρίαση θα εξετασθεί εάν όλες οι χώρες συμμερίζονται την ανάλυση της κατάστασης και αν συμφωνούν ότι μία αναβολή είναι αναγκαία.

«Πάγος» από το Παρίσι : Δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας

Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μία μικρή τεχνικού χαρακτήρα αναβολή ολίγων ημερών, ώστε να γίνει δυνατή η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στο Λονδίνο, αλλά έχει αποκλείσει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.