Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας διόρισε την Τετάρτη νέο υπουργό Εξωτερικών, τον δεύτερο μέσα σε έναν χρόνο, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Σύμφωνα με το βασιλικό διάταγμα που επικαλείται το πρακτορείο ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ο οποίος είχε ονομαστεί πρέσβης στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, αντικαθιστά στον ρόλο του επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας τον Ιμπραήμ αλ Άσαφ.

Ο Αλ Άσαφ, που ανέλαβε ΥΠΕΞ τον Δεκέμβριο του 2018, υποβιβάζεται σε θέση υφυπουργού.

Ο Άσαφ, πρώην υπουργός Οικονομικών, ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που είχαν συλληφθεί το 2017, στο πλαίσιο της εκστρατείας «εναντίον της διαφθοράς» στο βασίλειο.

Ο μονάρχης διόρισε επίσης τον Σάλεχ μπιν Νάσερ αλ Τζάσερ υπουργό Μεταφορών, αντικαθιστώντας τον Νάμπιλ αλ Αμούντι.

Το Ριάντ βρέθηκε αντιμέτωπο με διεθνή κατακραυγή μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του τον Οκτώβριο του 2018 από ομάδα εκτελεστών.

Η υπόθεση Κασόγκι χαρακτηρίστηκε η χειρότερη διπλωματική κρίση που αντιμετώπισε το βασίλειο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, οι δράστες των οποίων ήταν στην πλειονότητά τους Σαουδάραβες.

Τον Ιούνιο, μια ειδικός του ΟΗΕ, η Ανιές Καλαμάρ, συμπέρανε πως υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να αρχίσει να διενεργείται έρευνα για την εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην υπόθεση αυτή.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο 34χρονος πρίγκιπας διάδοχος είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική «ευθύνη» για τη δολοφονία του δημοσιογράφου αλλά επέμεινε πως δεν ήταν ενήμερος για αυτήν πριν από τη διάπραξή της, αντίθετα με την εκτίμηση δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο διορισμός νέου ΥΠΕΞ στη Σαουδική Αραβία καταγράφεται εξ άλλου με φόντο τη μεγάλη ένταση ανάμεσα στο βασίλειο και το Ιράν, τον μεγάλο του αντίπαλο στην περιοχή. Το Ριάντ κατηγορεί την Τεχεράνη για διάφορες επιθέσεις εναντίον πλοίων στον Κόλπο και εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές.

Πριν ονομαστεί πρέσβης στη Γερμανία, ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ ήταν σύμβουλος στην πρεσβεία του βασιλείου στις ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως ήταν πρόεδρος μιας σαουδαραβικής κοινοπραξίας με την αμερικανική κολοσσιαία βιομηχανία της αεροναυπηγικής Boeing.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ