Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές ανισότητες στη Χιλή, ενώ ο ΟΗΕ αποφάσισε να συγκροτηθεί μια αποστολή για να ερευνήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλονται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Μπροστά στον πολλαπλασιασμό των καταγγελιών για παραβιάσεις, σε μια χώρα όπου πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, εξακολουθούν να επιβάλλονται μέτρα εξαίρεσης, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ — τέως πρόεδρος της Χιλής — ανακοίνωσε την αποστολή ερευνητών.

«Οι κοινοβουλευτικοί και η κυβέρνηση [της Χιλής] εξέφρασαν όλοι την επιθυμία [να σταλεί] μια αποστολή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», διευκρίνισε μέσω Twitter.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της οργής στη χώρα, περίπου 20.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί παρέμεναν ανεπτυγμένοι σε όλη την επικράτεια. Την Τετάρτη η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι καλεί σε υπηρεσία εφέδρους για την εκτέλεση διοικητικών καθηκόντων.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για να ηρεμήσει την κατάσταση, ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα άφησε μισάνοιχτη την Πέμπτη την πόρτα για την προσεχή άρση των μέτρων εκτάκτου ανάγκης. «Εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο εξομάλυνσης της ζωής στη χώρα μας (...) για να μπορέσουμε να άρουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας και, ευελπιστούμε, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που ανανεώθηκε την Πέμπτη για έκτη συναπτή νύχτα, μειώθηκε την προηγουμένη για έξι ώρες, από τις 22:00 ως τις 04:00 (04:00-10:00 ώρες Ελλάδας), από τις δέκα ώρες που επιβαλλόταν τα προηγούμενα βράδια. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης χθες τη μείωση των βίαιων επεισοδίων το προηγούμενο 24ωρο, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος. Ο αριθμός των συλλήψεων επίσης μειώθηκε στις 735.

Όμως οι συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις επιβολής της τάξης και λεηλασίας συνέχιζαν να καταγράφονται σε διάφορες πόλεις της Χιλής και σε συνοικίες της πρωτεύουσας, ειδικά στην περιφέρεια του Σαντιάγο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ